Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Теролдего

  • ТеролдегоТеролдего е древен италиански червен сорт грозде. Може да се намери главно в района на Трентино-Алто Адидже (известен още като Sudtirol), разположен в североизточната част на Италия. Освен в Италия, сортът се отглежда и в Австралия, Калифорния (САЩ) и Бразилия.

Според някои американски власти между Теролдего и Зинфандел има доста прилики. И двата сорта предлагат пикантни нотки и аромати на червени плодове, катран, бадем и бор. Имайки това в предвид, лесно могат да объркат някои дегустатори при сляпа дегустация.

Има и други теории за името на сорта, според които Теролдего произлиза от Тиролдола - друг древен сорт грозде. Според някои ДНК анализи Теролдего е родител на Лагрейн и роднина на Дюреза (който е родител на Сира). Има и други твърдения, че той също е свързан с Pinot Noir, но те не са потвърдени.

Като сорт Теролдего е изразително червен с изключително тъмни ципи. Вината, произведени от него, са много тъмни и обикновено имат плодови нотки, така че са се превърнали в символ на региона Трентино. Сортът може да се използва както за направата на сортови вина, така и за купажи, където допринасят с цвят и аромат.

На лозето лозарите срещат някои проблеми с него, тъй като узрява късно в прохладния алпийски климат и невинаги достига пълна зрялост. От тук, гроздовете често много лесно падат от самите лози, особено когато има вятър. Другият проблем на сорта е, че е податлив на мана и гниене, които без много усилия унищожават реколтата.