Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Темпрaнийо

  • Темпрaнийо

Темпрaнийо, наричан още с имената Ull de Llebre, Cencibel, Tinto Fino, Tinta de Toro, Tinta del Pais (в Испания), Aragonez или Tinta Roriz (в Португалия) и Cencibel, е много стар, червен испански винен сорт грозде.

Произходът му е от Риоха, където е и най-разпространен и е считан за един от благородните сортове. Сведения сочат, че първите насаждения с него датират от преди 3000 години. Името му идва от испанското temprano, което означава „ранен“ – за да подскаже, че сортът узрява няколко седмици по-рано от повечето други испански сортове. Освен в Испания, насаждения има и в Португалия, Италия, ЮАР, Мароко, САЩ, Австралия, Аржентина, Чили, Мексико, Уругвай и Доминиканската република.

През 2015 г. Темпранийо става третият най-засаждан и разпространен сорт в света със своите 570 000 акра, 88 % от които са в Испания. Запазва мястото си и до края на 2018 г.

За разлика от другите червени сортове, които са по-ароматни, като Каберне Совиньон, Санджовезе и Пино Ноар, Темпранийо е сравнително неутрален, затова много често се съчетава с други сортове (най-често Гренаш и Каринян) или се оставя да отлежи по-дълго в дъб, където да вземе от ароматите му. Структурата му прилича на тази на Каберне Совиньон, а характерът – на Каринян. Младите вина от този сорт са много свежи и плодови. Докато отлежалите дълго време в дъбови бъчви поднасят опушени, тютюневи и аромати на кожа. От него се правят едни от най-качествените Порта в Португалия. Има мнения, че присъствието на този сорт в много от червените вина, е причината те са толкова богати на вкус и с плътно тяло.


Вирее най-добре във варовикови или глинести почви, каквито са в долината Рибера де Дуеро в Испания. Лозите са умерено силни. Дава добри резултати в райони с по-голяма надморска височина. Сортът е неустойчив на ниски температури, вредители, болести и на сиво гниене. Счита се за един от най-лесно разпознаваемите сортове в лозето, заради острите си и вдлъбнати листа. Освен това Темпранийо е един от малкото сортове, чиито листа стават светлочервени през есента – гледка, която се вижда рядко.

Съчетава се отлично с червени меса и всякакви шунки, но е приет за сорт, който подхожда на почти всичко. Освен това е предпочитан с печени зеленчуци, мексиканска храна, паста и други.  


Тяло: плътно

Танини: много

Температура на сервиране: 17-18 ° C 

Киселинност: средна до висока