Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Танат

  • ТанатТанат е червен винен сорт грозде, за който се смята, че произхожда от югозападната част на Франция. Въпреки това не е много популярен там, за разлика от Уругвай, където е толкова разпространен и използван, че вече се смята за национален сорт. Занесен е там от испанските колонизатори през XVII век и оттогава е най-важният и разпространен винен сорт. Други държави, в които се отглежда, са Италия, Португалия, Швейцария, Аржентина, Бразилия, Боливия, Перу, Южна Африка, Австралия и САЩ. Познат е още с наименованията: Мустро, Мадиран, Хариаж, Борделеза, Танат ноар.

Като сорт се отглежда сравнително лесно при сухи климатични условия. Рядко бива нападан от вредители, гъбички и плесен. В сравнение с много други сортове, е по-малко  податлив на замръзване при ниски температури и резки температурни амплитуди.

Гроздът е среден по размер с цилиндрична форма. Зърната са средни, сферични, синьо-черни с дебела ципа. Вината от Танат се отличават с много танини, интензивен червен цвят, и аромати на тъмни плодове и шоколад. Сортови вина се правят рядко, обикновено гроздето се използва за приготвяне на висококачествени купажни вина в стил Бордо, в които Танат е основен сорт, заедно с Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло и Пети Вердо. Най-добрите вина от Танат се правят в Уругвай.

Интересен факт е, че е считан за един от най-полезните сортове в света, тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти. Основните вкусове и аромати, които се усещат при отпиване на вино от Танат, са на черна слива, тъмен шоколад, бонбони, кардамон и пушек.


Благодарение на стягащия ефект от вината от Танат, те се комбинират много добре със силно мариновани печени меса или зеленчуци.

 

Тяло: плътно тяло

Танини: високи

Температура на сервиране: 16–20°C

Киселинност: средна до висока