Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Сира

  • СираСира, още наричан Шираз, е най-тъмният сорт грозде, познат в целия свят. Не трябва да се бърка с Пети Сира, което е сорт, получен при комбинация между Сира и Пелорсан. Произходът му е под върпос: според едни е Иран, а според други Сира е потомък на сортовете Дуреза и Мондус Бланш от югоизточна Франция. Независимо откъде произлиза обаче, държавата, където придобива популярност и се развива най-добре, е Франция и по-конкретно районът долината Рона. Освен там, може да се намери почти във всички региони от Новия свят, сред които Чили, Южна Африка, Нова Зеландия (Хоукс бей, Уайхеке и други), Калифорния и Вашингтон. Шираз, както го наричат в Австралия, е най-важният червен сорт там, тъй като е основна съставна част от почти всяко направено вино. През 2001 г. е засаден на малки площи и в България в района на град Любимец и в Сакар. През 2004 г. „Вила Любимец“ прави първата българска сира.

Произходът на името Сира се счита, че идва от „Сиракуза“ – град в Сицилия, известен със своята мощ и непобедим дух по време на гръцкото господство през 400 г. пр. Хр.

Сортът е още известен и с имената: Серван черен, Ермитаж, Шира (Shiras), Сирак (Sirac), Инен Ноар (Hignin Noir) в Кремьо, Кандив (Candive) в Бургуан, Антурнерен (Entournerein) в Ла-Тур-дю-Пан, Антурнерен Ноар (Antournerein Noir), Марсан Ноар (Marsanne Noire) в Сен-Марселен, План-де-ла-Бьон (Plant de la Biaune), или Бьон (Biaune), в Монбризон, Серен (Serenne, или Sereine) в долината Изера, Серин (Serine) в Кот-Роти.

Стилът и вкусът на вината от Сира до голяма степен зависят от климата, където е узряло гроздето. При по-горещ климат, като на о-в Крит, долината Бароса, както и регионите на Макларън Вейл в Австралия, вината са с плътно тяло, с по-меки танини и се усещат аромати на плодове, сладък корен (женско биле) и землиста почва. Главният вкус, обаче, който се е превърнал в запазена марка на голям част от френските вина от Сира, е черният пипер. Това е и най-голямата подсказка при дегустации „на сляпо“. Тези вина имат голям потенциал да отлежават дълго време, благодарение на нивата на киселинност и танини. Многото танини го правят и страхотен антиоксидант с максимално благоприятно действие върху човешкия организъм. 


Сира се използва за направата както на сортови, така и на купажни вина. През последните години се нарежда на 6-то място в класацията на най-засажданите сортове по света със своите 470 000 акра. До края на 2018 г. запазва това място. Счита се и за един от сортовете с най-плътно тяло и най-тъмен цвят, по-тъмен от Каберне Совиньон.

Ранен до средноранно зреещ сорт: в България гроздето узрява около средата на август. Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите. Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен. Зърната са средни по големина, леко овални и черни.

Със своето изключително плътно тяло, виното от Сира се комбинира отлично с храни и съставки със силноизразен вкус, като например синьо сирене, барбекю, храни с много подправки, люти чушки и други.


Тяло: плътно

Танини: средни или много

                Киселинност: средна

                Температура на сервиране: 17 – 20  ̊C