Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Совиньон Блан

  • Совиньон Блан

СОВИНЬОН БЛАН Совиньон Блан е бял винен сорт с изразителнозелени гроздове, който произхожда от Бордо, Франция. Името буквално означава „див бял сорт“ и идва от Sauvage (от френски: „див“, тъй като в началото се е разпространявал като плевел из целия регион Бордо) и Blanc (от френски: „бял“). Насаждения от този сорт има в голяма част от винените региони по света, а вината, получени от него, са сухи, елегантни и свежи. Основна съставка е в десертни вина. Най-разпространен е във Франция (Бордо и долината Лоара), Чили, Румъния, Канада, Украйна, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, както и в щата Вашингтон и Калифорния в САЩ. Общо в света са засяти над 275 000 акра, което го поставя на 8-мо място по засаждаемост сред всички сортове.

В България се отглежда в Бургаско, Разградско, района на Търговище и други подходящи райони.

                За разлика от сорта Шардоне, който е неутрален, Совиньон Блан е доста по-плодов и тревист. Вкусовите качества на вината от този сорт могат да са напълно различни: от тревисти до сладки тропически, като голямо значение за крайния вкус има и климатът, в който се отглеждат. В по-студен климат се раждат по-киселинни вина с ниски нива на захарност и с тревисти вкусове на свежа зелена трева и чушки, както и вкусове на цветя. Докато в по-топъл климат, вината са по-ароматни, с по-развити и отчетливи нотки и вкусове на тропически плодове като лайм, зелена ябълка, бяла праскова и маракуя. Но вкусовете, които го отличават от всички други сортове и които го правят уникален по рода си, са тези на халапеньо и камба (вид чушки), Цариградско грозде и трева.


                Тези вина се съчетават много добре с риба и различни сирена. Освен това са едни от малкото, които се комбинират със суши. Податливи са на Ботритис Цинарея, черно гниене и  брашнеста мана. Наричат се още освен Совиньон Блан, и Sauvignon jaune, Blanc Fume (във Франция), Muskat-Silvaner (в Германия и Австрия), Fume blanc и други.

Совиньон Блан е среднозреещ сорт, който узрява към средата на септември. Средно устойчив е на ниски зимни температури. Най-добри резултати дава на по-леки и пропускливи хумусно-карбонатни, канелено-горски и сиви горски почви в проветриви райони и на хълмисти терени. Лозите се отличават със силен растеж, висока родовитост и висока добивност. Добивът от декар е 800 – 1000 кг.

Гроздът е малък до средноголям, с тегло 103 гр, цилиндричен. Зърната са малки елипсовидни, често деформирани поради сбитостта на грозда. Ципата е жълто-зелена с обилен восъчен налеп. Месото е сочно, сладко, с приятен кисел вкус.

                Совиньон Блан, както и Ризлинг са едни от първите изтънчени вина, които се слагат в бутилки с винтови капачки и се продават в промишлени количества, особено в Нова Зеландия. Тези вина обикновено се консумират докато са още млади, защото нямат потенциал да отлежават, разбира се с някои изключения – Совиньон Блан развива растителни и зеленчукови аромати на грах и аспержи.


За официален ден на Совиньон Блан се счита първият петък на месец Май.

               

Температура на сервиране: 8-11  ̊C

                Тяло: леко

                Киселинност: висока

                Захарност: ниска