Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Санджовезе

  • СанджовезеОще наричан Брунелло и Санджовезе Гросо, Санджовезе е червен винен сорт грозде с произход от Италия. Името му идва от латинското “sanguis Jovis”, което в превод означава „кръвта на Юпитер“. Сортът е добре познат още преди 16-ти век. Скорошни анализи на ДНК-то му сочат, че предците му са сортовете Чиледжольо и Калабрезе Монтеново. Първият е познат като древен сорт в Тоскана, а вторият – почти изчезнала реликва от Калабрия. В природата съществуват около 14 клонинга на Санджовезе, от които Брунелло е един от най-уважаваните.

Младите вина от Санджовезе имат свежи, плодови аромати на ягода и лека пикантност, но когато отлежават в бъчви, лесно придобиват по-тежки, дъбови аромати. Въпреки че вината от Санджовезе не са толкова ароматни, както тези от Пино Ноар, Каберне Совиньон и Сира, все пак развиват интересни и необичайни черешови, землисти и листни нотки. Вината с добро качество от сорта са уважавани заради високата си киселинност, високи танини и балансирана структура.


Комбиниране с храна: благодарение на вродената киселинност на Санджовезе, приятен характер и средно-плътно тяло, сортът е изключително добра комбинация с много храни. Освен италианските класики пица и паста с доматен сос, Санджовезе си подхожда много с  меса на скара, печено пилешко месо, свински късчета, както и различни сирена. Препоръчва се при комбиниране с храна, вината да се пият, докато са млади, въпреки че изключения правят Super Tuscan и Резервите, които имат голям потенциал и съставят едни от най-приятните вина от сорта.


 Тяло: средноплътно

Танини: средни към високи

Температура на сервиране: 13-18 °C

Киселинност: висока

Алкохолност: средна