Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Ркацители

  • Ркацители

Ркацители е бял, сух, древен сорт грозде, който произхожда от Грузия и се смята за един от най-старите сортове като цяло в света. Глинени съдове със семена от Ркацители са намерени в Грузия, датиращи от 3000 г. пр.Хр. В днешно време насаждения от сорта има в почти всеки един от лозарските региони там, затова и се използва за направата на националното грузинско вино. Буквално преведено от грузински, името на сорта означава „червено стъбло“, напомнящо на цвета на стъблата му, по време на беритба.

Технологията, по която се правят тези грузински вина, е следната: първо гроздето се намачква, след това целият сок, ципите и семките се изсипват в глинени съдове, наричани Квеври или “Qvevri“.  Делвите се запечатват , заравят в земята и се оставят да ферментират за няколко месеца. Резултатът са  оранжеви вина с много меки танини. Но винарите не се органичават само до тях. От този сорт те произвеждат всички видове вина: пенливи, десертни, трапезни , дори и бренди.

Освен в Грузия, сортът е важен и разпространен в още няколко държави. В САЩ, и по-конкретно в студения регион “Finger Lakes” в Ню Йорк, сортът е станал много популярен, благодарение на украинския винопроизводител Д-р Константин Франк, който е и главната причина Finger Lakes да бъде на винената карта на света. Един ден той решил да експериментира с няколко сорта, от които и Ркацители, с цел да докаже на света, че въпреки хладния си климат, регионът Finger Lakes има потенциал и заслужава да бъде наравно с другите винени региони. В крайна сметка постигнал успех само с Ркацители от всички други сортове, но доказал на себе си и света първоначалния си замисъл.

Освен за САЩ, сортът е важен и за Европа – в България и Украйна, Ркацители ако не най-засажваният, то поне един от най-засажданите сортове. Други държави са Македония, Румъния, Китай и други.

Вината от Ркацители са обичайно много киселинни, което означава, че гроздето стои върху лозата почти до последния момент на сезона на прибиране на реколтата. Обичайният вкус на Ркацители е на подправки, цветя и дюли. Високата киселинност и приятният и лек вкус го правят страхотно трапезно вино, с което си подхожда почти всяка храна. От такава със свинско и пилешко месо, рибни и морски деликатеси, до голямото разнообразия от грузински национални ястия.

 


Тяло: леко

Танини: меки/ниски

Температура на сервиране: 3–7°C

Киселинност: висока