Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Ризлинг

  • РизлингРизлинг е бял винен сорт с произход от региона на река Рейн – една от най-важните и големи реки в Европа, която започва от швейцарските Алпи и се влива в Северно море. От самото начало на производството му, той е любимият сорт на немското благородство, считан за еликсир сред всички най-изявени аристократи. Придружавал ги по време на делови пътувания и присъствал на най-важните събития. В наши дни множество изтъкнати винени критици по целия свят споделят едно и също мнение за Ризлинг – най-изтънченият бял винен сорт грозде.

  Като сорт е много ароматен, напомня на парфюм и цветя, но има и висока киселинност. Използва се за направата на сухи, полу-сладки, сладки и пенливи бели вина. По-често се правят сортови вина от Ризлинг и рядко се оставят да отлежават в дъб. От 2004 г. е 20-тия най-засаждан сорт в света със своите 120 000 акра, а по важност и качество на вината се нарежда в топ 3 за белите, заедно с Шардоне и Совиньон Блан. Характерно за сорта е, че е много силно тероарно изразен, което означава, че характерът на вината зависи и е силно повлиян от мястото на произход.

Познат е и с наименованията: Немски ризлинг, Ризлинг Ренано (Италия), Рейнризлинг (Австралия), Рейна Ризлинг (Унгария), Рейнски Ризлинг (Югославия), Белый рислинг и Рислинок (Русия и Украйна), Йоханисбергер, Biela Grasevina, Grauer Riesling, Kleinriesler, Pfaelzer, Reno, Riesling Grosso, Riesling Mosel, Rossling, Russel и др.

При по-хладен климат, какъвто е в Германия, Ризлинг разкрива ябълкови нотки и аромати на плодови дървета. Докато при по-топъл климат, какъвто е в Елзас и някои части на Австрия, по-скоро се усещат цитрусови нотки на праскови и лайм. Високата киселинност и силноизразените плодови аромати и вкусове дават огромен потенциал на вината от Ризлинг да отлежават дълго време. Те поднасят изтънчени опушени и медени аромати, а конкретно немските отлежали вина от сорта притежават петролни вкусове.

                През 2015 г. Ризлинг е най-засажданият сорт в Германия, който заема 25 % дял със своите 58 310 акра, а във френския регион Елзас са засяти около 22 % или 8 300 акра. Регионите, в които е най-разпространен Ризлинг в Германия, са Мозел, Рейнгау, Нахе и Пфалц. Други държави, освен Германия и Франция, където има насаждения от Ризлинг, са Австрия, Сърбия, Чехия, Словакия, Люксембург, северна Италия, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Южна Африка, Китай, Украйна и САЩ (Вашингтон, Калифорния, Мичиган и Ню Йорк).

Средно зреещ сорт: узрява през първата половина на септември. Развива се добре на леки чакълести почви, на хълмисти терени в по-хладни райони. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. При добри грижи от него се получават около 800 – 1000 кг от декар. Сравнително устойчив е на студ и суша, но е чувствителен на сиво гниене и гъбични заболявания. Има добър афинитет към разпространените подложки. Развива благородно гниене и при подходящи реколти в Германия се произвеждат отлични полусладки вина, които се считат за едни от най-добрите в света. Гроздът е малък и цилиндрично-коничен. Зърната са дребни, сферични, често деформирани, матовозеленикавожълти с дребни редки точици. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.


Поради високата си киселинност и сладост, вината от Ризлинг се комбинират най-добре с пикантни храни – например индийските и азиатските подправки са перфектното съчетание. Съчетава се и с пилешко месо, пикантни зеленчуци, сирена и гъби.


Тяло: леко

Танини: ниски

Tемпература на сервиране: 6   ̊C

Киселинност: висока