Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Рабигато

  • РабигатоРабигато е бял винен сорт грозде с произход от долината Дуро в Португалия. Смятан е за един от най-добрите сортове в долината, който допринася за освежаващата киселинност на белите блендове там. Рядко се правят сортови вина от Рабигато, но когато това се случи, ароматът им е силен, напомнящ за акация и портокалов цвят, с растителни нотки и силно минерален характер, а вината като цяло са плътни с киселинна структура. Гроздовете са средни по размер и зелено-жълти на цвят.

Като повечето сортове от Португалия, и Рабигато е познат предимно и само там. Затова и е обект на голям интерес. Освен това напоследък е станало популярно изказването, че ако сортът върху португалски етикет е непознат, това е добре.  

Името на сорта произлиза от ‘Rabo de Gato’, което означава „котешка опашка“. Отнася се до лозите, които са малки по размер, но дълги, и им напомнят на опашката на котка. Първите исторически данни за Рабигато датират от 1532 година, когато известният писател Руи Фернандез включва в творбата си „Описание на земята около Ламего“ много богата информация за точно този сорт.