Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пино Ноар

  • Пино НоарПино Ноар е червен винен сорт грозде. Наименованието му идва от френското “pine” – бор и “noir” – черен. Смята се, че асоциацията идва от факта, че зърната са са струпани толкова нагъсто, че приличат на борови шишарки.  Други имена на сорта са Пино неро, Пино фран, Пино чёрный, Блау Бургундер, Пино негро, Округла ранка, Пино черен и др.

                Пино Ноар може да се намери навсякъде по света, където има по-хладен климат. Най-известните места, където вирее, са Бургундия, Франция и Франчакорта, Италия. Други големи региони, където се отглежда, са Долината Виламет в Орегон, Карнерос, южното крайбрежие на Калифорния, Уокър бей в Южна Африка, Южна Австралия, върховете Аделаида, Тасмания, долината Яра, Виктория и централен Отаго и Нова Зеландия. Освен там, се среща и в Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова, Великобритания и Канада.

Сортът мутира лесно: има над 1000 различни клона, принадлежащи към семейството на Пино Ноар, включително известните сортови мутации Пино блан и Пино гри. Освен това като сорт е труден за отглеждане и обработка, докато се превърне във вино. Фактът, че зърната на гроздовете са струпани толкова нагъсто, го прави и по-податлив на вредители и заболявания, тъй като те много лесно се предават от зърно на зърно и от грозд на грозд.

                Вината, произведени от сорта, са едни от най-светлите на цвят, със средно-плътно тяло и ниски танини, благодарение на тънките ципи и ниските нива на феноли. Много често не може да се прецени и нужния период, в който трябва да отлежават. Младите вина от Пино Ноар имат приятни плодови аромати на череши, ягоди и малини. Но с отлежаването, ако не се хване точният момент, може да се появят зеленчукови, или дори аромати на селски двор.


Като ранно зреещ сорт, гроздето узрява в края на август. Лозите се развиват най-добре на по-хладни райони на склонове с хумусно-карбонатни и варовити почви. Лозите са устойчиви на ниски температури. Пино ноар е от малкото червени сортове, които узряват достатъчно рано, за да се развият успешно и в най-студените климатични региони като тези в Германия и Швейцария. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Средно устойчив на мана и оидиум, слабо устойчив на сиво гниене. Гроздът е малък до среден, цилиндричен. Зърната са дребни, сферични, деформирани, синьочерни, с изобилен восъчен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, нежно, с хармоничен вкус. Сокът е безцветен.

                В зависимост от местоотглеждането гроздето се използва за получаване на висококачествени червени вина и шампански виноматериали. Заедно със сортовете Шардоне и Пино Гри влиза в състава на висококачествените шампански и други пенливи вина.

Препоръчва се вината да се комбинират със заешко и патешко месо, всякакви сирена, сьомга, риба тон и други морски деликатеси, гъби, паста и други.

 

Тяло: средноплътно

Танини: ниски до средни

                Температура на сервиране: 17 – 20  ̊C

                Киселинност: средновисока