Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пино Мьоние

  • Пино МьониеПино Мьоние е червен винен сорт грозде, произхождащ от района на Бургундия и Шампан, Франция. Освен във Франция се отглежда и в Германия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия и Калифорния, САЩ. Сортови вина от Пино Моние се срещат рядко, най-вече направени в Австралия. В района на Шампан, Франция, се използва за направата на висококачествени шампански вина, в състава на които влиза в купажи заедно със сортовете Шардоне и Пино ноар.

Пино Мюние е засаждан на по-хладни места, отколкото Шардоне и Пино Ноар и в много от случаите се явява гаранцията за по-добро вино, ако реколтата на другите два сорта не е била добра. Това се случва, защото той напъпва по-късно и узрява по-рано от Пино Ноар, а също така е по-устойчив на студ. Този факт допринася и за омекотяване на вкуса на вина, които ще отлежават дълго. Въпреки че този сорт се явява голяма помощ за подобряване на характеристиките на някои купажи, сортовите вина от Пино Мюние нямат потенциал за отлежаване и често балансът им се разваля ако не се добави друг сорт. Малко са сортовите вина от сорта, които наистина са качествени, затова и се смятат като нещо много необичайно и подбуждат любопитство за пробване.

Известен е и с наименованията: Черен Ризлинг, Милърс Бургунди, Плант Мьоние (Plant Meunier), Гри Мьоние (Gris Meunier), Шварц Ризлинг (Schwarz Riesling), Мюлеребе (Mullerebe) и др. Ранно зреещ сорт със средни по големина гроздове, цилиндрично-коничени и плътни. Зърната са малки и синьо-черни.

Подобно на Пино Ноар, Пино Мюние си подхожда със същите храни: свинско месо, печена патица, гъби или печени зеленчуци.


Тяло: леко до средно

Танини: ниски до средни

Температура на сервиране: 13–16°C

Киселинност: средновисока