Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пино Гри

  • Пино Гри

Пино Гри е френски бял винен сорт грозде, част от вида Евроепйска винена лоза. Смята се, че е получен при клонова генна мутация на сорта Пино Ноар, въпреки че гроздовете им се различават коренно. Тези на Пино гри са сивишкаво-сини, което е и причина за името.

Освен във Франция се среща още в Австрия, Германия, Италия, Унгария, Швейцария, Словения, България, Румъния, Молдова, Украйна, Южна Африка, САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Австралия и Нова Зеландия.

Известен е и с наименованията: Токай елзаски, Сюрке барат, Гресу Клевнер, Руландер, Токайер, Пино гриджо, Сиви Пино, Пино серый и др.

Средно зреещ сорт: гроздето узрява през пълрвата половина на септември. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени на склонове с леки хумусно-карбонатни и чакълести почви на варовита основа. Лозите са устойчиви на ниски температури и суша и имат много добра възстановителна способност. Имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сорта е неустойчив на плесен, оидиум и сиво гниене. Гроздът е малък, цилиндричен и много плътен. Зърната са дребни до средни, закръглени, често деформирани, розово-сиви, но могат да варират от синьо-сиви до розово-кафеникави. Ципата е тънка, а сокът е безцветен. Пино Гри се различава от Пино ноар само по това, че има по-малко пигментация по ципата на зърната, както и по цвета.

Гроздето се използва за приготвяне на висококачествени бели сухи вина, шампански виноматериали и пенливи вина. Сортовите вина са свежи, с добър киселинен баланс, с фин вкус, екстрактивни и плътни, с бял, тъмнозлатист или медно-розов цвят и плодов аромат.

 

Тяло: леко, средно леко

Танини: ниски

Температура на сервиране: 7 °C

Киселинност: средна до висока