Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пети Вердо

  • Пети ВердоПети Вердо е червен винен сорт грозде, отглеждан предимно в региона на Бордо, Франция. Използва се предимно за допълнение към Бордо блендовете, към които допринася с цвят, аромат и танини, но в Новия свят, където е по-популярен сред винопроизводителите, се правят и сортови вина. Узрява доста по-късно от другите сортове от Бордо, а понякога и твърде късно, поради което бива изместен и пренебрегван пред другите. Отглежда се освен във Франция, още в Испания, Италия, Чили, Аржентина, Венецуела, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, САЩ и др.

Познат е още и с наименованията: Bouton, Carmelin, Heran, Lambrusquet Noir, Petit Verdau, Petit Verdot Noir, Verdot and Verdot Rouge и др.

При младите вина от сорта се усещат аромати на банан или дървесина. При отлежали вина ароматите са по-силни и отчетливи, на теменужки и кожа. Потенциалът за отлежаване на тези вина е над 10 години.

Средно зреещ сорт, узрява в средата на септември. Лозите се отличават със среден растеж и дават ниски добиви. Средно устойчив на оидиум. Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен или коничен, рехав. Зърната са дребни, закръглени, черни на цвят, покрити с дебел восъчен налеп. Кожицата е дебела и груба. Месото е сочно. Сокът е безцветен. Вината направени от Пети Вердо са с висока плътност, с тъмен, дълбок цвят, високи танини и алкохол, както и специфичните пикантни тонове.


За подходяща комбинация с вината от този сорт се считат червени, меса, остарели френски сирена и дивеч. Други изкусителни предложения са барбекю, телешка  яхния, печено агнешко.


Тяло: плътно

Танини: високи

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: средна до висока

Плодовост: средна

Алкохолност: висока