Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пареляда

  • ПарелядаПареляда е испански бял винен сорт грозде, най-често отглеждан в Каталуния. Най-използван е за производството на Кава – типично испанско пенливо вино. Заедно с още Макабео и Ксарел.ло се превръща в най-любимата напитка, станала известна по цял свят. Използва се също в купажни вина, където се комбинира с други сортове, най-често Шардоне и Совиньон Блан, образувайки млади и свежи бели вина. Отличителни характеристики на виното от Пареляда са добрата киселинност и свежест, които го правят идеално за аперитив. Извън Каталуния, сортът се среща изключително рядко и почти никъде другаде. Почти целия добив от сорта отива за производство на Кава и само минимална част за трапезни вина. 

Пареляда е още познат като Мартонела, Монтонега, Монтонео, Монтонеро, Монтонет, Пареляда блан и Переляда.

Характерни за виното от сорта Пареляда са аромати на цъфнало цвете, зелена ябълка и нотки на грейпфрут.

Характерно за този сорт е, че се развива най-добре на висока надморска височина. Това се дължи на факта, че вегетативният сезон на такава височина е доста по-дълъг и температурите спомагат за поддържането на подходяща за производството на пенливо вино киселинност и за оптималното развитие на ароматите във виното.