Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Паломино

  • ПаломиноПаломино е бял винен сорт грозде с произход от района на Андалусия, Испания. Разпространен е още във Франция, Австралия, Аржентина, Южна Африка, Нова Зеландия, САЩ, (Калифорния), Русия и Кипър. В световен мащаб насажденията са около 60000 хектара, като половината от тях са в Испания. Има десетки други наименования, под които е познат. Някои от тях са: Каталон зимний, Лакет, Листан тардиф, Листан де дринадо и много други. Най-популярен е за направата на Шери.

Узрява късно, а лозите му се отличават със силен растеж. Неустойчив е на ниски температури и  средно устойчив на гъбични заболявания. Гроздът е голям, коничен, средно плътен. Зърната са средни, закръглени, леко сплеснати, зелено-жълти на цвят с розов оттенък. Ципата е дебела, покрита с лек восъчен налеп.

В Испания от Паломино правят световноизвестните вина „Херес“, със светъл жълто-зелен цвят и богат аромат, в комбинация с други два сорта - Педро Хименес и Москател (Moscatel).

 


Тяло: леко

Температура на сервиране: 7–13°C

Танини: ниски/меки

Киселинност: средна

Алкохолност: ниска