Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Обейда

  • ОбейдаОбейда (изп. Obaideh, още наричана Обейди) е бял винен сорт грозде от Ливан, който се използва за направата както на вина (купажи или сортови), така и на традиционния анасонов ликьор, наречен Арак. Заедно с Мерва са древни сортове, характерни за този регион.

Най-бележитата изба, която прави вина от Обейда, и която списание Форбс нарича в своята статия за Ливанското винопроизводство „най-международно познатата ливанска изба“ е Шато Мусар от долината Бекаа. В действителност избата увеличава своя обхват постоянно като изнася вината си към множество страни по света. 

Сортът Обейда поддържа високи нива на захари и ниски нива на киселинност. Често придава на виното кремообразна текстура, допълвайки я с аромати на мед и лимони. Взаимодейства си много добре с дъб и когато се отглежда с внимание и почит е способен да отлежава дълги години в бъчва. Обейда има непотвърдена връзка със сортовете Шардоне и Семийон. Обикновено се използва за купажни вина, най-често в комбинация с другия древен ливански сорт – Мерва.

Според винарите от изба Шато Мусар, сортът Обейда толкова добре се е приспособил към регионалните и климатичните особености и характеристики на Ливан, че не е нужно да се намесват с каквото и да било при отглеждането му (без нужда от покриване на лозето, без контрол на вредителите, без напояване). За разлика от „минималната интервенция“ – термин, използван в други части на света, показващ минимално, но все пак вмешателство в отглеждането на гроздето, тук всичко е оставено в ръцете на природата, поради уникалната адаптация на сорта.

Обейда и Мерва обикновено се засаждат в тебеширена почва и реколтата им се прибира, когато гроздето узрее (при Шато Мусар, прибирането на реколтата от тези сортове не се прави задължително през нощта, както е прието да се прави при по-топли климати).

Препоръки за комбиниране с храна: пълнени лозови сърми с лимон и пипер, пържено пиле със зелева салата, и Бадеми Тамари.