Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Нозиола

  • НозиолаНозиола е италиански бял сорт грозде. Най-често може да се намери в района на Трентино, разположен в северната част на Италия, където хълмовете и тероарът като цяло придават на вината едни от най-мощните и богати вкусове.

 

Може да се използва както за сортови, така и за блендирани вина, първите от които имат DOC (Denominacion de Origen). С изключение на трапезните вина сортът Nosiola може да се използва за приготвяне на десертни вина в стил Vin Santo.

 

Има златистобяла ципа и най-често се използва за приготвяне на богати, сухи бели вина. Ароматите на цитрусови и тропически плодове могат да бъдат намерени във виното от Nosiola според процеса на винопроизводство и винификация.

 

Сортът Nosiola обикновено има високи добиви, но гроздовете се държат доста хлабаво върху лозите, освен това е податлив на гниене и плесен, така че това може да бъде голям проблем за винопроизводителите. Въпреки това, чувствителността към благородно гниене също играе важна роля за сорта, тъй като дава възможност да се произведе важният и много харесван стил Вин Санто. Тези вина се правят с помощта на засегнати от ботритис гроздове, които има висока концентрация на захар. В резултат се получават сладки, кремообразни вина с орехови нотки.

 

Други имена на сорта са Гропело Бианко, Нозела, Спаргелен и Нозелара.