Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Нерело

  • НерелоНерело е име, дадено на два червени сорта грозде, които се срещат предимно в Сицилия и Сардиния – Нерело Маскалезе и Нерело Капучио. Общата им представка се отнася до тъмния цвят на гроздето. Други наименования на сорта са Ниуреду и Негрело.

Нерело Маскалезе е кръстен на региона Маскали в Катания, откъдето се смята, че произхожда. Засажда се предимно в североизточната част на Сицилия и по-конкретно върху стръмните склонове на вулкана Етна, затова и често е наричан „Мистичният принц“ на вината. Твърди се, че превъзхожда по качество Нерело Капучио. Може да се използва както в купажи, така и в сортови вина. Освен това се смята, че този сорт е предшественик на друг – Мантонико бианко. Сортът Нерело Капучио е широкоразпространен във вината Етна Россо, където допълва с цвят и алкохол.

Според италианско проучване на ДНК на някои сортове, между Санджовезе и още 10 други исталиански сорта, сред които и Нерело, има много близка генетична връзка. Следователно се заключва, че Нерело е кръстоска между Санджовезе и друг, все още неустановен, италиански сорт. Друго проучване сочи връзка между Нерело и Кариканте.

Характерни за сорта Нерело са тъмният рубиненочервен цвят на вината, фини гранатни тонове, силен плодов аромат на червени плодове с леки цветни нюанси, пикантни нотки и слабо усещане за ванилия и тютюн. Друго характерно за вината от сорта са сухите, ароматни вкусове, богати на танини, както и плътно, богато тяло. На пръв поглед вината изглеждат по-отлежали, отколкото са при вкусване. Ако този сорт се отглежда по традиционния метод, вината могат да разкрият в голяма степен гореописаните характеристики. През последните няколко години популярността на вината от сорта постоянно се увеличава. Променливият състав на вулканичната почва, в комбинация с надморксата височина, която е на над 1000 м.  (и е една от най-високите точки за отглеждане на лозя в Европа) спомагат за производството на вина с изключителен характер и комплексност.

Като цяло, Нерело Маскалезе е къснозреещ сорт, затова и повечето вина от региона се произвеждат по традиционния метод на винопроизводство. Той влияе на вината много добре  и спомага те да развият напълно своя потенциал.

Съчетаване с храна: храните, с които най-често се препоръчва да се съчетават вината от Нерело, са типично италианските и по-конкретно сицилианските местни ястия. Сицилия е горещ и слънчев остров, където узряват най-прекрасните и вкусни домати, чушки, патладжани, билки, ароматни сирена от овче и краве мляко, както и известната и превъзходна паста. Предпочитани в този регион са и риба и всякакви морски деликатеси, кактои  телешко, пилешко и свинско месо. Всички те, приготвени по италианска рецепта, се идеалната комбинация с вината от сорта, които са с балансирани танини и приятна свежест.

 

Тяло: средно до леко

Танини: средни

Температура на сервиране: 13–16 °C

Киселинност: средна до висока

Плодовост: висока

Алкохолност: средна