Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Небиоло

  • НебиолоНебиоло (на италиански: Nebbiolo), още наричан Спанна, Чиавенаска, Пикотенер и Пугент, е стар червен винен сорт грозде, с произход от района на Пиемонт, Италия, известен още от времето на Римската империя. Името му произлиза от латинското „nobile“, т.е. благороден, но по-вероятно е името да идва от „nebbia“ (мъгла), която е често срещано явление в Пиемонт през октомври, когато е времето за прибиране на реколтата. Освен в Италия, сортът е разпространен и в САЩ, Аржентина, Мексико и Австралия.

Сортът зрее късно, а лозите имат среден растеж. Взискателен е към почвените и климатичните условия – най-добри резултати дава на варовикови почви върху терени с южно и югозападно изложение. Гроздът е среден, цилиндрично-коничен, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, с виолетов цвят.

Вината от този сорт имат изключителен потенциал за отлежаване. Това е благодарение на високото си съдържание на танини, киселини и пигменти. Затова дори след години отлежаване, запазват изключителни вкусови и ароматни качества. Най-известните вина от Небиоло са DOCG вината „Barolo“ (задължително отлежава от 3 до 5 години) и „Barbaresco“ задължително отлежаване от 2 до 4 години). Тези вина са с голяма плътност, високо алкохолно съдържание и аромат на виолетки, къпини, малини, слива, шоколад, както и смолисти и леки землисти тонове.


Тяло: средно до плътно

Танини: високи

Температура на сервиране: 14-18 °C

Киселинност: висока

Плодовост: средна

Алкохолност: средна до висока