Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Мускат

  • Мускат

Семейството на Мускат се състои от повече от 200 вида грозде, които се използват по целия свят за направата на вина за директна консумация или за стафиди.


Цветове варират от бели (например Мускат Оттонел), през жълти (като Мускат Гиалло), розови (Мускат Роса дел Трентино) до близо черни (Мускат Хамбург). Всички те се отличават с отчетливи, сладки, флорални аромати. Фактът, че към сорта принадлежат стотици други видове, кара учени да заключат, че Мускат е може би най-стария култивиран сорт, освен това има теории, според които всички семейства от Европейската винена лоза произхождат от него.  

Едни от най-значимите членове на семейство Мускат са Мускат Блан а Пети Грейн (Muscat blanc à Petits Grains) – първоначаният сорт, използван за производството на италиански пенливи вина Асти (Asti или Moscato Asti) от региона на Пиемонт, Италия. Също така се използва за направата на подсилени вина като Натурално сладките (Vin Doux Naturels). В Австралия е един от основните сортове, използвани при Ликьор Мускат от региона на Виктория. Младите неподсилени вина се отличават с аромати на грозде, цитрусови плодове, рози и праскови. Докато отлежалите (особено в бъчви)  подсилени вина са с изключително тъмен цвят заради окисляването, с ароматни нотки на кафе, плодове, стафиди и втвърден карамел.                  Мускат от Александрия също се използва за Натурално сладки вина, но се среща и в Испания, където с него се прави подсилен испански Москател. На много други места е основна съставка за сухи бели вина, наричани Москато в Австралия, Калифорния и Южна Африка.