Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Мурведър

  • МурведърМурведър, известен също като Mataró или Monastrell, е червен винен сорт с произход от Испания, но се отглежда в много региони по света, включително във Франция, Испания, САЩ, Австралия и Южна Африка.  Освен че от него се произвеждат червени сортови вина, Mourvèdre е важен компонент в т.нар. известен купаж "GSM", който се състои от Гренаш, Сира и Мурведър. Сортът се използва и за направата на подсилени вина от стила на Порто, както и розета.

Познат е с наименованията Мурведър ноар, Мурведър Еспар, Еспар, Пино флери, Агач сап, Морастел (Morrastel), Монастрел (Monastrell), Матаро, Тинта до Падре Антонио.

От сорта се произвеждат вина с много танини и висока концентрация на алкохол. Стилът на полученото вино до голяма степен зависи от мястото, където е произведено, но все пак има и характерни черти, които се проявяват почти винаги: при вкусване се усещат землисти нотки и меки плодови вкусове.


Мурведър е труден за отглеждане, тъй като лозите предпочитат горната им част да бъде изложена на горещо и ярко слънце, а корените да бъдат потопени във вода. Това означава, че като цяло този сорт обича топъл климат, малко разстояние между листата и плодовете, и достатъчно вода за напояване. Ако са изпълнени тези условия, полученото грозде е с интензивен вкус, но не прекалено месесто и ароматно. Като цяло дава добри резултати на южни склонове с хладни глинести почви. Комбинацията от топъл климат и малки гроздове с тънки ципи, като правило е предпоставка за вина с високи танини. Освен това, отглеждането на Мурведър понякога може да изисква освен много усилия, и огромно търпения от страна на лозарите, тъй като преди лозите да започнат да дават продукция могат да минат над 5 години. Друг недостатък на сорта е факта, че той узрява много късно. Дори е един от последните сортове, които узряват като цяло.

Лозите са чувствителни и податливи на много рискове като брашнеста мана и плесен, а понякога листата се развиват прекалено много, което също също представлява голям проблем за лозарите.

Гроздовете са средни, конични или цилиндроконични и много плътни. Зърната са средни, закръглени или слабо овални, тъмносини, покрити с обилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и твърда. Месото е сочно.

Плътните вина, получени от Мурведър, се съчетават идеално с богати на вкусове и аромати ястия. Ястия от телешко, свинско и агнешко, както и подправки и билки, от които лавандула, розмарин и мащерка, допълват всяка глътка от Мурведър. Но не само месни ястия могат да се комбинират с този сорт – тези, които предпочитат вегетариански ястия, могат да съчетават с леща и всякакви ястия от бобена култура. Ориз, гъби и соя също са прекрасно допълнение към всяка глътка.

 

Тяло: плътно

Танини: високи

Киселинност: средна

Алкохолност: средно към висока