Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Монтепулчано

  • Монтепулчано Монтепулчано е червен винен сорт грозде, който произхожда от Италия. Не трябва да се бърка с виното от Тоскана с подобно име - Vino Nobile di Montepulciano, което всъщност се прави от сорта Санджовезе и е кръстено по-скоро на селцето, в което се произвежда, а не на сорта Монтепулчано. В последно време много често се обръщат към него с Монтепулчано Д‘Абруцо. 

Сортът е широкоразпространен из централна и южна Италия, най-вече в Абруцо, Лацио, Марке, Молизе, Умбрия и Апулия. Рядко се среща в северната част на Италия, защото узрява късно и при по-ранно прибиране на реколтата, гроздето може да е още зелено. Когато е обрано навреме и е узряло напълно, създава дълбоки вина с изящни, плътни цветове, приятна киселинност и забележими нива на алкохол.

Ароматите на вината от Монтепулчано са най-често на червена слива, къпина, риган, сушена мащерка, канела и кедър. И все пак, те зависят главно от това какъв стил се търси във виното. Производителите разграничават два стила при направата на вина от Монтепулчано: стил, при който вината отлежават в нови дъбови бъчви, и такъв, при който не отлежават.

Вината, отлежали в дъбови бъчви, набират много голяма популярност, която се разпространява и извън Италия. Тя се дължи на богатите аромати и вкусове, които се получават в резултат от отлежаването. Отличителните аромати и вкусове на тъмночерни плодове, като къпини и сливи, а освен тях и на какао, ванилия и мока придават неповторимо усешане при вкусване. Като цяло вината са много тъмни на цвят и с осезаеми танини, затова се препоръчва консумацията на вина, отлежавали поне 4 години в бъчва за омекотяване на цялостния вкус.

За разлика от вината, отлежали в бъчва, тези, които остаряват по натурален начин без допълнителна помощ, се използват по-често за направата на леки вина и дори розета. Това се получава благодарение на намаления контакт с ципите, по време на ферментация. Получените вина правят впечатление със свежите си аромати на вишна, червена слива, червена боровинка и малиново сладко, и са подкрепени с фини нотки на виолетки, сушени билки.

Комбиниране с храна: обикновено вина със средно плътно тяло се съчетават с голямо разнообразие от храни, заради естествено повишената си киселинност. Въпреки това се препоръчват храни, по-богати на билки и подправки. Монтепулчиано се съчетава с някои от най-тежките меса, като говеждо, както и с печени зимни зеленчуци. Прекрасно се съчетава с всякакви наденички, ястия от италианската кухня (пица, паста и др.) и пушена кървавица.

 

Тяло: средно към плътно

Танини: средни към високи

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: средна към висока

Алкохолност: средна