Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Мерва

  • МерваМерва е древен, бял винен сорт грозде, за който се смята, че произхожда от Ливан, където е използван за купажни вина. Най-голямо приложение като сорт намира във вината на изба Шато Мусар (Chateau Musar), която се намира при долината Бекаа в Ливан и заедно с още един древен сорт, Обейда, създават характерни за региона бели вина с изключителен потенциал за отлежаване.

Съществуват източници, според които древният сорт Мерва е тясно свързан със Семийон. Има две теории за връзката по между им. Според едната Семийон е пряк наследник на Мерва, а според другата – е негов клонинг. Нито едното, нито другото са доказани на този етап, обаче. 

От Мерва се правят богати вина с леки цитрусови и орехови вкусове. Понякога имат недостиг на киселинност, която е важна за баланса на вкусовете и ароматите върху небцето.  

Като предложения за комбиниране с храна са: Adas bil Hamod (ливанска лимонена супа от леща), Хек от пушена скумрия и пилешко шишче с табуле.