Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Мерло

  • Мерло

МЕРЛО 


Мерло е червен сорт грозде, който се използва както за направата на сортови, така и на купажни вина. Той е висококачествен винен сорт, произхождащ от Франция. Основен сорт в  областите Сент Емилйон и Померол в района на Бордо, Франция. Разпространен е също в САЩ, Италия, Чили и много други винарски страни, включително и в България. В България е разпространен главно в Южния лозарски район.

Според някои, името на сорта идва от френското „merle“, което в превод означава кос, заради много тъмния цвят на гроздовете, който напомня на птицата. Меките и месести гроздове Мерло в комбинация с по-ранното узряване, го правят подходящ за купажиране с по-сурови, къснозреещи сортове, които имат високи танини.

Този сорт, заедно с Каберне Совиньон, Каберне Фран, Малбек и Пети Вердо, е един от най-използваните за вината на Бордо, както и е един от най-често засажданите там. Заедно с тези изброени сортове, образуват известният Бордо Бленд. Освен в Бордо, Мерло е един от най-известните червени, а и като цяло, сортове в света - на второ място по насаждения след Каберне Совиньон, с 657,300 акра (2018) по целия свят. Първоначално е използван за направата на купажни вина в комбинация с Каберне Совиньон, но в последствие, при навлизането му в САЩ, след като американците опознали мекия му вкус и ниски нива на танини, започнали да произвеждат вина от 100% Мерло. Оттогава той е един от любимите сортове в Ню Йорк и Вашингтон.

                Може да се каже, че Мерло се среща почти навсякъде по света, но са се обособили два стила: „международният“ се предпочита в регионите от Новия свят, където реколтата се събира по-късно, за да се постигнат по-зрели, по-тъмни, виолетови вина с плътно тяло и висока алкохолност, високи танини и интензивен плодов аромат на къпини. Другият стил е т.нар. „Бордо стил“, при който реколтата се събира по-рано, за да стимулира киселинността за направата на вина със средно тяло, умерени нива на алкохол и свежи, плодови вкусове на малини и ягоди с потенциални зеленчукови нотки. 


                 Според десетки проувания и изследвания на ДНК на сорта, се установява, че той е получен в комбинация от Каберне Фран и малкоизвестният, стар и таен сорт Magdeleine Noire des Charentes. Доказана е и генетична връзка с Каберне Совиньон и Карменер, които заедно с Мерло образуват прочутият Бордо Бленд. Наричан е още Merlau, Plant Médoc, Sémillon Rouge, Béguey, Picard, Alicante и Crabutet Noir.

Съчетава се много добре с пуешко и свинско месо, кореноплодни зеленчуци, зимни салати и задушени ястия. Препочъзва се да се избягва комбинация на Мерло с риба, люти храни и зеленина. 


Пълния си потенциал Мерло развива най-добре при хладна и влажна почва.

 


Тяло: плътно

Танини: ниски 

Алкохол: среден

Киселинност: средна

Температура на сервиране: 15  ̊ C