Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Менсия

  • МенсияМенсия е червен винен сорт грозде с произход от северозападна Испания. Най-често се асоциира с червените вина от Биерзо, които преди време са били леки и строги, но в последствие с годините са се превърнали в по-интензивни и концентрирани, привличащи вниманието на виноценителите.   

Най-често вината от сорта Менсия проявяват землисти, растителни характеристики с плодови нюанси и каменна минералност.  

Преди време за сорта се е смятало, че има връзка с Каберне Фран, заради дебелата ципа и виолетово-сините гроздове. Съвременни анализи на ДНК на сорта отричат тази теория, въпреки това разкриват генетична връзка с португалския сорт Jaen. Този факт води до някои съмнения около произхода на сорта: докато повечето сочат Биерзо за дом на Менсия, се приема за възможно и сортът да е бил пренесен там от Дао в Португалия.   

Ролята на Mencia като обикновен, регионален сорт грозде, използван за производството на трапезни вина, бива променена през последните години след като привлича вниманието на известния испански производител Алваро Паласиос. Старите лозя и тероара на Биерзо, известен с високата надморска височина, се оказват от значение и в полза на качеството на вината, в допълнение съм подобрените методи на винопроизводство и повишеното внимание към отглеждането на гроздето. Днешните вина е по-вероятно да имат ярка комплексност с тъмен кестеняв цвят, свежа киселинност и танини, аромати на къпини и други плодове и билки (като мента и мащерка).

За отглеждане Менсия е претенциозен сорт. Има склонност към ниски добиви, правейки перспективата пред винарите и лозарите доста предизвикателна. Податлив е на ботритис и плесен, и може да загуби своите характеристики лесно и бързо ако не се отглежда подобаващо. Менсия притежава високи нива на алкохолност и киселинност, които трябва да се държат под контрол и наблюдение, за да се запази балансът вив виното. Дъбът трябва да се използва предпазливо, тъй като съществува опасност да повлияе на сравнително деликатния вкусов профил на виното. Някои производители обичат да експериментират с въглеродната  мацерация, за да подчертаятплодовите харакатеристики на сорта и да намалят танините.  

Освен в Биерзо, Менсия се среща и е още няколко северозападни урегулирани местности в Испания, сред които Валдеорас, Ментерей и Рибера Сакра.

Предложения от Wine-searcher за комбиниране с храна: Филе от иберийско свинско месо, добре изпечено пилешко месо с подправки и патица на скара с орехова гарнитура.

 

Тяло: средно към плътно

Танини: средни към високи

Температура на сервиране: 13–16 °C

Киселинност: средна към висока

Алкохолност: средна към висока

Плодовост: средна