Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Манцони Бианко

  • Манцони БианкоМанцони Бианко е бял италиански сорт грозде, използван за направата на трапезни, сухи, бели вина с плътно тяло. Повечето от вината от сорта са свежи и минерални, с флорални и пикантни нотки на жасмин, билки, лимон и мед. Синоними на сорта са IM 6.0.13, Incrocio Manzoni 6.0.13, Manzoni 6.0.13 и Manzoni Bijeli.

 

Сортът е най-успешното творение на италианския професор и енолог на име Луиджи Манцони, който прави експеримент през 1930 г. и кръстосва Пино Блан и Ризлинг. Същият професор прави Манцони Роза (Рабосо х Мускат Хамбург), Манцони Росо (Глера х Каберне Совиньон) и Манцони Розе (Trebbiano x Gewurztraminer). Родителите на Манцони Бланко - Ризлинг и Пино Блан предпочитат по-хладни условия, така че не е изненада, че и бебето им предпочита такива. Ето защо той се използва най-вече в региона Венето, където се правят вина с DOC / DOCG.

 

В лозаро-винарския свят хората все още са скептично настроени срещу хибридните сортове, направени с човешка намеса. Въпреки това, сортовете на професор Манцони са добре приети в Италия и най-вече в североизточната част. В други части на света тези творения са малко подценявани и не се предпочитат толкова, колкото естествените сортове.

 

Manzoni Blanc има много силно предимство пред останалите естествени сортове. Това вино зрее сравнително рано и е 100% устойчиво на мана и Еска. Така нареченият 6.0.13 има забележителна способност да се адаптира към дори много различни климати и почви, предпочитайки обаче хълмисти, дълбоки, свежи и плодородни почви, и малки добиви.

 

Има малък, конусовиден или цилиндричен клъстер. Гроздето е средно дребно, сферично и жълто-зелено на цвят, ципата му е плътна, доста стабилна, средно пруинозна и много ароматна. От Manzoni Bianco 6.0.13 или Incrocio Manzoni се правят качествени вина с много финес, елегантност и киселинност, с добро тяло и баланс.