Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Малвазия

  • МалвазияМалвазия е наименованието на древно гроздово семейство, което е съставено от няколко благородни сорта. От тези сортове е възможно да се направят вина от всякакъв възможен цвят, както и от всякакъв стил – сухи, пенливи и сладки. Съществуват хиляди синоними на Малвазия, тъй като сортът се адаптира изключително лесно в най-различни климати и региони. През 21-ви век насаждения от Малвазия има най-много в Италия, Испания, след това в Португалия, Гърция, Хърватия, Словения и САЩ. Исторически данни за насаждения от Малвазия има най-вече за Средиземноморския регион, Балеарските острови, Канарските острови и о-в Мадейра. Въпреки тези главни точки, има данни за насажденния и в много други винарски региони по света. 

По произвход се счита, че Малвазия идва от Гърция, поради което сортовете са изключителнно важни за средиземноморието за повече от 200 години. Смята се, че името „Малвазия“  произлиза от крайбрежния гръцки град Монемвазия, където венецианците са имали много важна крепост и търговска точка през времето на имерията си. 

През Средновековието вината от Малвазия се срещали толкова често сред венецианските търговци, че те започнали да назовават магазините си по този начин. Силата на древното наименование Малвазия може да се нарече един от първите примери за международен винен маркетинг.

Някои от синонимите на Малвазия, са Малмси, Малвазие, Малваззия, Монемвазия и други. Докато в миналото тези названия са се използвали като синоними за сортове от едно семейство, в днешни дни, например Малмси се използва почти изцяло и само за сладка разновидност на Малвазийски сорт. Сортовете, които се включват в това семейство, са Малвазия бианка, Малвазия ди Шиерано, Малвазия Негра, Малвазия нера ди Бриндиси, Малвазия ди Кандия ароматика, Малвазия Одоросисима, както и хиляди други.

Въпреки че всички вина, които спадат към семейството на Малвазия, се различават по между си, те делят и общи характеристики. Смята се, че всички те имат пикантен аромат на мускус и кайсия и сравнително висока остатъчна захар. Тези фактори засилват чертите, които ги правят подходящи за направата на пенливи и сладки вина.