Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Малбек

  • Малбек

МАЛБЕКМалбек е червен винен сорт грозде с тъмнолилави зърна и тежки танини. Част е от т.нар. Бордо Бленд, където се комбинира с Каберне Совиньон, Мерло, Пети Вердо и Каберне Фран. Въпреки че произходът му е във Франция, и до ден днешен се счита за аржентински сорт. Като цяло може да се открие по целия свят, във Франция има насаждения предимно в Каор в югозападна Франция. В Аржентина се е превърнал в основен сорт, където е пренесен през 1852 година от Бордо, и с него сега са засадени около 25 000 хектара. Към момента там са 75 % от насажденията за целия свят, което спомага за увеличаващата се слава на сорта и го поставя в класацията на топ 18 благородни сорта. Малки насаждения има и в САЩ, Чили, Боливия, Мексико, Австралия, Северна Италия, Португалия, Нова Зеландия, Република Южна Африка и Канада. Причината Малбек да остане предимно в Аржентина е податливостта към болести и гниене, както и фактът, че корените не се приспособяват добре към френския климат.  Първоначалните опити да се развие като сорт във Франция не жънат успех, тъй като лозите много лесно изгнивали точно преди беритба, което обезкуражавало винарите. Малко по-късно, когато сортът е пренесен в Аржентина, същите проблеми не се появяват, което е и причина да се смята, че сортът принадлежи точно там. 

Има няколко наименования, най-известното от които е Малбек (във Франция), Оксероа или Кот Ноар (в Каор) и Пресак на някои други части по света. Други подобни са Кот (Côt), Кагор, Ноар дьо Пресак (Noir de Pressac), Медок Ноар (Medoc Noir), Осероа (Auxerrois) и Тинта Амарела (Tinta Amarela). Популярността му във Франция намалява драстично през 1956 г., когато слана попарва лозята и 75% от реколтата е унищожена. В Каор, където също слана попарва лозята, сортът Малбек отново е засят – това е причината в този регион популярността му да устоява на времето и събитията.

Има спорове за това откъде произхожда сортът. Според някои е кръстен на унгарски селянин, който за пръв път го разпространява из цяла Франция. Според френския винар и ампелографист Пиер Галет, който се натъква на сведения, според които Кот е оригиналното наименование на сорта, заключил, че произходът е северната част на Бургундия.   

                Малбек е сорт грозде с дебели тъмни на цвят ципи. Поради тази причина се нуждае от повече слънце и топлина, за да узрее, отколкото Каберне Совиньон и Мерло. От Малбек се получават тъмни на цвят вина с много танини и комплексна текстура, богати и сочни на вкус.

Лозите са със среден растеж, топлолюбиви и неустойчиви към ниски температури и замръзване. Гроздовете са малки до средни, конични или ширококонични, рехави, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, тъмносини, почти черни, покрити с плътен восъчен налеп. Ципата е дебела. Месото е сочно. От сорта е правят висококачествени червени вина.

Основните вкусове на Малбек са на къпини, боровинки, черни череши, нар, сливи, малини и стафиди. Вината от този сорт са приятни за консумация,


Вината от Малбек са лесни за разпознаване поради уникалния си и единствен по рода си пурпурен цвят, който се счита за един от най-големите показатели и „жокери“ при дегустация.


За разлика от Каберне Совиньон, Малбек няма толкова дълъг финал, затова е подходящ за по-сухи, жилави червени меса като телешко или щраусово. Освен това много добре си пасва с ястия със силни и разпознаваеми миризми като най-различни сини сирена и селски ястия с кимион, розмарин, крумид, гъби и други.Тяло: плътно

Танини: много

Киселинност: средна

Температура на сервиране: 21  ̊C