Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Макабео

  • МакабеоМакабео, още наричан Виура или Макабеу, е бял винен сорт грозде, най-засаждан и изпозлван в регионите Риоха и Пенедес, Испания. Други места, където се отглежда, са южните части на Барселона, както и Лангедок-Русийон във Франция. Насажденията в Испания като цяло се приравняват на около 32 хил. хектара през 2004 г., а във Франция – 2800 хектара през 2007 г.

Гроздето се използва предимно за получаване на леко киселинни и млади бели вина, които са предимно подходящи за ранна консумация или за смесване с други сортове за получаване на бели и червени вина, какъвто е случаят, когато се смесват Макабео и Темпранийо. Стиловете, които се получават от Макабео, са сухи, сладки и пенливи вина. Използва се и за производство на испанско пенливо вино Cava, произведено по традиционния метод (Méthode champenoise). Вината имат потенциал за стареене, което може да продължи десетилетия. Крайният резултат са силни и ароматни вина.

Сортът се появява в Риоха след като там нахлува епидемията от филоксера. По това време много други сортове изчезват от винената трибуна, като например Малвазия и Гарнача Бланка. По тази причина, благодарение на по-голямата си устойчивост на окисляване, Макабео заема техните места. Като цяло е сорт, лесен за култивиране и с големи добиви. Поради тази причина „процъфтява“ при горещ и сух климат, какъвто е Средиземноморският. Узрява късно, което го прави по-малкоуязвим на слана или замръзване.

Насажденията от Макабео във Франция са доста по-малко от тези в Испания (развняват се на около една петнадесета). Използва се както за сладки, така и за сухи вина. Като сорт не е прекалено ароматен и точно тази негова неутралност го прави предпочитана съставка за купажи. Ако гроздето се обере по-рано, се усещат аромати на грейпфрут с изразена киселинност, а при по-късно бране обикновено се усещат най-много и предимно аромати на дъб.

Гроздовата мъст на Макабео е много устойчива на окисление, в малка степен поради високите си нива на антиоксидантни ресвератрол мономери. Това я прави традиционно предпочитана опция сред винопроизводителите в Риоха, където стареенето в барел е относително често срещано и неизбежно включва определено количество кислородна експозиция. Червените вина от Риоха по традиция позволяват да се използва определено количество бяло вино в червеното винопроизводство, а Макабео е точно такава опция.