Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Гренаш Блан

  • Гренаш БланГренаш Блан (още познат като Аликант бял, Гранаша бланка, Сила бланк и други), е бял винен сорт грозде, пряко свързан със сорта Гренаш. Смята се, че произхожда от Испания, въпреки че е най-извествен с блендовете си от долината Рона във Франция, както и в тези от североизточна Испания. Вината от сорта се характеризират с високо алкохолно съдържание и ниска киселинност. Притежават цитрусови и тревни нотки. Лозята, засяти с Гренаш Блан дават големи добиви, но качеството невинаги е най-доброто. Въпреки това, ако добивите се контролират, продукцията се отличава с дълбоки аромати и дължина на вкусовете. От 1980 г. насам Гренаш Блан е петият най-широкоразпространен бял сорт във Франция след Юни Блан, Шардоне, Семийон и Совиньон Блан.

Най-разпространен е във Франция и Испания. Малки насаждения има и в Гърция и Южна Африка. Сортът е разновидност на Гренаш ноар. Къснозреещ сорт е, а лозите се отличават със силен растеж и средна родовитост. Гроздът е голям, цилиндрично-коничен и плътен. Зърната са средноголеми, закръглени, леко сплеснати и бели. Рядко се правят сортови вина – обикновено участва в купажи. БлагоГренаш Блан се използва в направата на „Вин Дьо Натурел“ (Vin Doux Naturel) в района Росийон, Франция. Качеството на сорта, както и цялостната визия на крайния продукт силно зависят от тероара. Освен това, този сорт изисква много грижи, за да се избегне окислението на вината. На горещ и сух климат, какъвто е в Русийон, Франция, лозята се борят за добра киселинност. Въпреки това като цяло сортът е издръжлив на суша, а неговата упоритост го предпазва във ветровитите, сухи райони.

Вината от Гренаш Блан могат да се комбинират с голямо разнообразие от храни. За да се получи добра комбинация между храната и виното от Гренаш Блан, трябва да се вземат предвид леко пикантните нотки, които се усещат в него, на кимьон, както и тропическите аромати на свежа зеленина. Това прави вината подходящи за също толкова пикантни храни с марокански, испански, индийски или азиатски произход. Като препоръка се дава вината да не се комбинират с твърде  пикантна храна, тъй като алкохолът допълнително подсилва лютия вкус. Други храни, с които много добре си подхождат тези вина, са сирена, печено пилешко и свинско месо, от подправките кимьон, кориандър, чесън, червен пипер и лимонова кора. От зеленчуците: сладък кромид, картофи, жълт домат, бял боб, царевица и други.

 

Тяло: средно до плътно

Температура на сервиране: 7–10 °C

Киселинност: ниска

Танини:

Алкохолност: средна до висока

Плодовост: средна