Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Гевюрцтраминер

  • ГевюрцтраминерГевюрцтраминер, още наричан само Гевюрц, е ароматен винен сорт грозде, използван за направата на бели вина. Произхожда от Франция и по-конкретно региона на Елзас. Най-добре узрява на хладен климат. Вината имат високи нива на естествена захар, считат се за полу-сладки, а по аромат се свързват най-вече с плода личи - доказано е, че този сорт притежава същите ароматни съединения като личите. Други аромати, които могат да се отличат във вина от Гевюрцтраминер, са на роза и  маракуя. Не е изключено да се забележат малки балончета по вътрешната страна на гърлото на бутилката, още срещано като шприц.

Историята на Гевюрцтраминера произлиза от сорта Трамиер, който по подобие на други сортове, е склонен към мутации. Една от тях дава гроздове, по-тъмни на цвят и по-ароматни от класическия Траминер. Оттам наричат тази модификация Гевюрцтраминер, от немското “gewürz”, което буквално преведно означава подправка, но е ясно, че става дума за синоним на ароматен.

Във Франция наричат още гевюрцтраминера Traminer musque, Traminer perfume, Traminer aromatique. В Германия наричат някои негови вариации Roter Traminer, в Италия – Traminer, Termeno aromatico, Traminer rose или rosso. В Елзас сортът бива наричан Klevner или Rotklevner при вариантът с по-тъмно грозде.

Вината от Гевюрцтраминер са много лесно разпознаваеми. Заедно със Совиньон Блан си делят първото място в тази категория, като се счита, че новобранец в света на виното може да познае тези два сорта почти безпроблемно. Характерният аромат на личи в  Гевюрцтраминера, в комбинация с един от най-дълбоките цветове при белите вина като цяло, са двата жокера, достатъчни на дегустиращия да определи сорта, който опитва. В допълнение, цветът на вината от този сорт притежава меденозлатист оттенък, който се получава в следствие на цвета на зърната – те не са яркозелени, както на повечето бели сортове, а са червеникаво-розови – което от своя страна допринася за общия профил на вината от сорта.


Сладкият характер на Гевюрцтраминера е способен да неутрализира много от подправките, използвани в азиатската кухня. Препоръчва се вината да се комнинират с по-мазно дивечово месо, различни сирена и други.

Що се отнася до разпространеността на сорта по света, може да се каже, че Гевюрцтраминер е доста неизвестен. Насажденията от него са едва 80 хил. дка, което го поставя на едно от последните  места по популярност. За сравнение, на всяка една посадена лоза с Гевюрцтраминер, има 30 лози с Каберне Совиньон и 4 лози с Ризлинг


Алкохол: нисък

Киселинност: средна до висока

Тяло: средно

Температура на сервиране: 6-10 °C

Танини: меки

Плодовост: висока