Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Кроатина

  • КроатинаКроатина е червен винен сорт грозде, отглеждан предимно в региона Oltrepò Pavese в Ломбардия, Италия и в провинция Piacenza в рамките на Emilia Romagna, но също така и в някои части на Пиемонт и Венето. Произходът, обаче, е от Хърватия, както подсказва и името – Croatina – Croatia. От Кроатина произхождат още италианския сорт Примитиво и американската му версия: Зинфандел. Има сходни характеристики със сорта Долчето и Монтепулчано. И от двата се произвеждат плодови вина с дълбок цвят и приятни танини, имащи потенциал да отлежават. Много често сортът Кроатина се комбинира с други, най-често с Барбера. Случва се и да се правят вина, в които има много малко количество от Кроатина, каквито са вината Амароне. Кроатина още бива наричана Бонарда.

                Обикнонвено вината, направени от този сорт, са изключително експресивни и стойностни. Те са тъмни на цвят, със силноизразени аромати и вкусове на плодове, ниска киселинност и средни танини. Всички тези характеристики допринасят за потенциала за стареене и правят вината изключително качествени и приятни за пиене, колкото по-дълго време отлежават. Въпреки това повечето направени вина от сорта се правят за директна консумация. Те са най-често със свеж характер, който се получава след винификация в резервоари от неръждаема стомана.

В началото на 21-ви век насажденията от Кроатина наброяват около 9000 акра, или 3650 хектара. Бъдещето и по-скоро популярността на сорта зависят най-вече от това дали местните производители ще съумеят да привлекат вниманието на потребителите към него, имайки предвид, че други сортове, като Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар и други към този момент са набрали много голямо предимство. Като цяло сортът е къснозреещ, с високи добиви. Най-характерна за тези вина е свежестта им, наподобяваща плодов сок.

Комбинира се добре с местни италиански или аржентински сосове, къри, картофи, емпанада и тако.


Тяло: средно до плътно

Танини: средни към високи

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: средна

Алкохолност: средна