Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Сензо

  • СензоСензо е червен десертен сорт грозде, който с издръжливостта си на горещина и висока продуктивност се е превърнал в един от важните сортове в Лангедок-Русийон, Алжир, Мароко, Северна Африка, Ливан (където играе важна роля за вината на най-значимата изба – Шато Мусар/Chateau Musar), Израел, Южна Африка и Мароко. Като цяло е разпространен най-вече  в Южна Франция, Русия и някои други лозарски страни. В България площите от него са малко, главно във Врачанска област (Оряховски район). Други имена, с които е наричан този сорт, са: Уиладе и Хермитаж.

Често се правят купажи с негова помощ в комбинация с Каринян и Гренаш, към които допринася с мекота и пищни аромати. Със своята тънка ципа и приятен аромат на парфюм, е много подходящ за направата на розета и плодови, консумирани рано червени вина. Притежава едно много важно качество, което е и предимството му пред Гренаш например – по-лесното бране на плодовете от лозата от машина.

Сензо е средно зреещ винен и десертен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Развива се добре на хълмове с леки, свежи и топли почви. Има средно силен растеж, висока родовитост и висок добив. Той е сравнително устойчив на суша и на студ. Не е достатъчно устойчив на гниене. Дава редовни и добри добиви. Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит. Зърното е едро, яйцевидно, понякога деформирано. Кожицата е среднодебела, обагрена в тъмносиньо до синьо-черно, с изобилен восъчен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, слабо хрупкаво, сладко, с хармоничен вкус и със специфичен привкус.

Сензо е винен сорт, но гроздето му е много добро и за консумация в прясно състояние. Когато е засаден на подходящи почви, от него се получават доброкачествени червени вина.

Този сорт се комбинира добре с горещо пушено филе от сьомга, задушени и печени месни ястия, мароканско агнешко месо, зеленчуци на скара, тайландско къри, самоси, пица, пресни плодове, сирене грюйер и много други ястия. Разбира се, всичко зависи от комбинирането.


Тяло: средно към леко

Танини: средни към ниски

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: средна