Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Кариканте

  • КарикантеКариканте е древен местен италиански бял винен сорт грозде. Узрява късно и е главният използван сорт във вината от региона на вулкана Етна. Най-често се използва за купажи с Катарратто и Минелла бианка. Използва се и за сортови вина, които са свежи, сламено-жълти и много ароматни. Други наименования на сорта са Катанезе Бианко, Катаррато ала порта бианка ди Сицилия и други.

Той не е свързан със сорта Nocera, който понякога се нарича Carricante nero. Кариканте се отглежда на голяма надморска височина на връх Етна, като расте на около 950 метра над морското равнище на източните склонове и на 1050 метра на южните. Вината, произведени от него, имат склонност да достигат обща киселинност с ниско рН и традиционно са обект на малолактична ферментация. Сортът е известен с изразената си киселинност и високите добиви, които са довели до неговото наименование (carica означава "натоварване" на италиански).

Добре адаптирани към околната среда, лозовите насаждения Carricante реагират добре на високите дневни температурни промени, които характеризират климата около Етна. Гроздето узрява бавно и постепенно през целия дълъг вегетационен период, запазвайки висока киселинност и през септември. Ако реколтата е прибрана твърде рано, тази киселинност е много натрапчива във виното. При по-хладен климат гроздето може да се види на лозите дори в началото на октомври.

Като цяло, вината Carricante предлагат широка гама от освежаващи цитрусови аромати - всичко - от лимон и лайм до грейпфрут до портокал - заедно с охлаждащи билкови нотки като мента и анасон. В най-добрите вина от сорта могат да се намерят и минерални нотки. При отлежаване в  бъчви от неръждаема  стомана и без контакт с утайки, се усещат аромати на зелена ябълка, които напомнят за високата киселинност на вината. Тежките вина от сорта се допълват от медни намеци и кремообразната текстура, която е резултат от контакта с утайките. Вината от сорта има огромен потенциал за отлежаване, вариращ от 5 до 10 години.

 

Тяло: леко до средно

Температура на сервиране: 10 °C

Киселинност: висока

Алкохолност: средна