Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Карменер

  • КарменерКарменер е червен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Отглежда се предимно в Чили, където процентното му предимство пред другите сортове е доста голямо. Пренесен е там от Бордо, Франция през ХІХ век. Ограничени площи има и в района на Медок, (Франция), както и в Калифорния и Италия.

Други наименования, с които е познат, са Бутон блан, Карменел, Кабернель, Карбоне, Битурика  и Видур.

Сортът е част от семейството на Каберне, а името му идва от френското “Carmin”, означаващо „пурпурен/тъмночервен“, произлизащо от прекрасния цвят на вината му. Вината от Карменер са с удивителен и силен характер, който не е за всеки.

Гроздовете са малки или средни, цилиндрично-конични, крилати. Зърната са средни по размер, закръглени, синьо-черни. Консистенцията е месеста и сочна, с тревист привкус. От гроздето се приготвят богати, тъмночервени, танинови вина, с аромат на боровинка, черна слива и пикантни подправки. Подходящ и за купажиране с други сортове. Карменер е сорт, който узрява късно, затова се нуждае от много слънчева светлина и топло лято, за да достигне пълния си потенциал. Но отглеждан на правилните условия, от него могат да се направят изтънчени вина с тъмен, дълбок цвят, носещи цветни аромати, подобни на тези от Мерло и кедрови нотки, подобни на Каберне Совиньон. Но това не е изненадващо, имайки предвид връзката по между им.

Характерно за вината от сорта Карменер е, че притежават плодови нотки с акцент – аромат на чушка, които в комбинация ги правят лесна за разпознаване.


Карменер е един от онези сортове, които имат зад себе си страхотна и неповторима история в миналото си. Тя започва с бедствието, наречено филоксерата, което нахлува в Европа и Америките към края на 19-ти век. Производителите трябвало да присадят любимите си лози върху американска подложка, устойчива на вредители. Но нещата не се получили както очаквали. Френските лозари, или както ги наричат там – Vignerons,  започнали да присаждат  само лозите, които, според тях, си стрували заради по-голямата вероятност да оцелеят - Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Пети Вердо и Малбек. Карменер не бил сред тях. Минали години и лозарите там предположили, че е изчезнал. Това би сложило край на историята и съществуването му. Точно тогава се случило нещо странно. В началото на 90-те години на миналия век в Чили, чиито френски, италиански и испански имигранти произвеждали вино от европейски лози от повече от 150 години извън столицата Сантяго, осъзнали, че виното им от Мерло има по-отличителен вкус. Оказало се, че около 50% от това, което се предполагало, че е Мерло, било Карменер. През 1998 г. завършило изследване на ДНК-то му, последвано от признание от страна на правителството, че това наистина е Керменер и неговите вкусови характеристики са уникални. Учудващо е, че чилийците не са открили този факт по-рано, тъй като между двата сорта има доловима разлика – докато Мерло е с по-мек вкус, Карменер е по-пикантен, с остри аромати на зелена чушка и пръст, и пиперливи нотки. По този начин гроздето, което във Франция са отхвърлили с лека ръка, се превръща в боец за Чили, както и за един от най-уважаваните и използваните им сортове.

Грандиозното вино, както го описват критици, от Карменер носи наслада, комбинирано с всяка храна. Препоръка е да се консумира с удоволствие с всичко, което се нрави на вкуса на опитващия. Въпреки това, най-препоръчваната комбинация е Карменер със свинска или телешка пържола, заедно със салата от айсберг, свежи домати и зелени чушки.

 

Тяло: средно

Танини: средни

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: средна

Алкохолност: средна