Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Каринян

  • КаринянКаринян е червен винен сорт грозде, произхождащ от Испания и кръстен на района в който се отглежда – Каринена в провинция Арагон, Испания. Широкоразпространен е в регионите на Каталуния, Испания, Лангедок-Русийон и Южна Рона във Франция, Сардиния и Лацио в Италия. В Италия е познат с наименованието Кариняно, в САЩ – Каринен, в Испания Каринена. Други наименования са Мазурела, Мазурело и Керигнан.

Сортът е претенциозен тъй като късно цъфти и късно зрее, а освен това е податлив и към голяма част от болестите по лозята. Зърната са сферични, средноголеми, синьочерни. Ципата е  дебела и стегната. Месото е сочно, със сладък сок и неутрален вкус. Вината са с тъмен цвят, много танини и висока киселинност, поради което най-често Каринян се купажира с Гренаш, Мурведър и Сира.

Знаменитостта на сорта във Франция бележи своя връх през 1988 г., когато е най-засажданият сорт със своите 167 хил. хектара. Същата година се появява предложение за повишаване на цялостното качество на европейските лози, като за тази цел на лозарите са предложени солидни суми като субсидия ако окастрят една част от насажденията си. Каринян е един от най-засегнатите сортове и към 2000 г., губейки над 70 хил, хектара. Това дава преднина на Мерло, който го изпреварва и заема първото място. 

Главното предимство и причина за популярността на този сорт се корени точно в способността му да произвежда големи добиви. Що се отнася до недостатъчците му – Каринян е податлив на някои вредители и болести, от които гниене, брашнеста мана, мухъл и червеи по гроздовете. Като сорт напъпва и узвярва късно – затова и се нуждае от топъл климат, за да достигне пълна физиологична зрялост. Освен това лозата развива дебело стъбло, което затруднява механичното бране на плодовете.

Съществуват две мутации на сорта – едната е с бели зърна, позната с името Каринян Блан, а другата е с розови зърна (Каринян Гри). Те се срещат в малки количества в Русийон с около 411 хектара.

Каринян предпочита топъл и сух климат, с който могат да се изразят високи танини, киселинност и цвят. Тези неща го правят много добро допълнение към червените купажни вина, които са много ароматни на вкус и мирис, но нямат достатъчно плътно тяло и дълбок цвят. Рядко се правят сортови вина от Каринян, но когат се направят, те са с интересни аромати на тъмни горски плодове и пипер, и постигат пикантни и приятни акценти.

Каринян е много податлив на брашнеста мана и понякога изисква прекомерно опръскване с препарати, които да намалят уязвимостта му. Поради тази причина много трудно и рядко може да се намери органичен Каринян.

Комбиниране с храна: със своите плодови и землисто-месни нотки, Каринян се комбинира повече от добре с богати на пилешко месо ястия, с печено свинско или дори с телешко. Тайната на добрата комбинация се крие в това да се подчертаят вродените му аромати, които в зависимост от метода на производство или пък на храната, с която се комбинира, могат да напомнят на канела, кимион или някоя друга рядкосрещана подправка.

 

Тяло: средно

Танини: средни до високи

Температура на сервиране: 16–20 °C

Киселинност: висока

Алкохолност: средна до висока

Плодовост: висока