Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Канайоло

  • КанайолоКанайоло, познат още като Канайоло неро или Юва Канина, е червен италиански винен сорт грозде, отглеждан в цяла централна Италия, но най-забележимо в Тоскана. Други региони с насаждения на Канайоло са Лацио, Марке и Сардиния. В Умбрия съществуват бели мутации, известни като Канайоло Бианко. Заедно със сорта Санджовезе и Колорино често се използва за направата на вина Chianti, освен това е вторичен, но от изключителна важност за Vino Nobile di Montepulciano.

Част от неговата популярност идва от способността на гроздето частично да изсъхва без да изгнива за използване в метода на удължената ферментацията. След появата на  филоксера лозовите насаждения от Канайоло не се повлияват добре от присаждането върху нови американски подложки и гроздето започва да изчезва. Към 2006 г. общите насаждения на Канайоло в Италия спадат под 7,410 акра (3 000 хектара). Днес се подновяват усилията на тосканските винопроизводители за намиране на по-добри клонирани селекции и повторно въвеждане на разнообразието в употреба.  

Въпреки това, Canaiolo е от голямо значение исторически в Кианти. В дните преди електроенергията и контролираната от температурата ферментация, винопроизводителите бяха много по-уязвими към лошото време; ако външната температура спадна по време на решаващата ферментационна фаза, тогава винопроизводителят рискува да загуби цялото производство на вино.

Вината от Канайоло са меки и елегантни с нежни танини.