Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Каберне Фран

  • Каберне ФранКаберне Фран е един от най-главните червени винени сортове в света с произход от Франция. Познат е и с наименованията: Гро Каберне, Гро Видюр, Кармене, Бретон, Буше и др. В повечето случаи се използва за блендиране с Каберне Совиньон и Мерло, но също така се правят и сортови вина от тях. И в двата случая получените вина са с изключително качество. Каберне Фран е по-лек от Каберне Совиньон и крайният резултат са фини, бледи, но ярки, очарователни червени вина. Характерни за тях са пиперливи парфюмни нотки. В зависимост от региона, в който са отглеждани лозята и стила на вината, могат да се усетят аромати на тютюн, малина, пипер, касис или теменужки. Потенциалът на вината от този сорт да отлежават е много голям, което е още едно от предимствата му пред други.

Освен във Франция, където има насаждения от около 36 000 ха, сортът е разпространен и в страните от Източна Европа, САЩ (Калифорния) - 1457 ха, Италия (7000 ха), Швейцария (52 дка), Австралия, ЮАР (1020 дка), Нова Зеландия и Чили (1142 дка).

Средно късно зреещ сорт, чиито лози се отличават със среден растеж. По-устойчив към вредители и заболявания от Каберне Совиньон. Устойчив е и на гниене. Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела. Месото е сочно.


Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. В долината на река Лоара, (Франция) от този сорт се правят розета, които имат аромат и вкус на ягода и банан. Най-известните вина в света с висок процент на Каберне Фран са на „Шато Шевал Блан“ (Chateau Cheval Blanc) от района на Бордо, (Франция) – вината им са купажи от  2/3 Каберне Фран и 1/3 Мерло.


Има данни, според които насаждения от Каберне Фран е имало още през 18-ти век, въпреки че са се срещали насаждения в долината Лоара много преди това. Освен това анализи от ДНК-то на този сорт сочат, че той е един от двамата родители на Каберне Совиньон, Мерло и Карменер.


Комбиниране с храна: Високата киселинност на вината от Каберне Фран ги прави подходящи за консумация с храни, богати на доматени сос. Също кисели и силно подправени храни като барбекю са идеалната комбинация.

 


Тяло: средно

Танини: средни до високи

Температура на сервиране: 16–20 °C

                Киселинност: средновисока

                Алкохолност: средна

                Плодовост: средна