Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Оксероа

  • ОксероаОксероа е бял винен сорт грозде, най-разпространен в региона на Елзас, Франция и по-конкретно в северната част, където по-хладният климат помага на този нискокиселинен сорт да достигне добри нива на свежест. Други страни, където се отглежда, са Германия, Австрия, Италия и Люксембург. Пряк роднина е на Шардоне. Други наименования на сорта са Оксероа Блан, Пино Оксероа, Оксероа Блан де Лакнекси.

Въпреки че е приет за елзаски сорт, произходът му е под въпрос. Съмненията се пораждат от факта, че името на град в региона на Шабли се изписва по същия начин, но се произнася по-различно.

От Оксероа най-често се правят пенливите вина от Cremant d’Alsace, където обикновено сортът се купажира заедно с Пино Блан, на който е подобна версия, но по-малко киселинна.  Интересен е фактът, че при купажи от двата сорта, Оксероа може да остане анонимен. От правна гледна точка е разрешено дори при 100 процентово съдържание на Оксероа във виното, то да бъде етикетирано само като Пино Блан. За разлика от него, виното от Оксероа е с по-плътно тяло и по-малко свежест. Това е и причината двата сорта да се допълват толкова добре.

Ако добивите се ограничат, от него може да се произведе вино с отлично качество,  богати и мускусни аромати на цитрусови плодове. При лошо отглеждане, полученото вино остава блудкаво и му липсва наситеност.