Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Аликант Буше

  • Аликант БушеАликант Буше или още наричан Аликант Хенри Буше е червен винен сорт грозде, широко разпространяван през 1866 г. Той е хибриден сорт, създаден от кръстосването на Пти Буше (което само по себе си също е хибирид) и Гренаш. Аликант е грозде с червено месесто тяло и един от малкото такива сортове, които принадлежат към Европейската винена лоза. Червеният цвят на вътрешността на гроздовете е рядко срещано явление, затова може да се каже, че това е най-червеният от всички червени. Плътният му дълбок цвят го прави предпочитана добавка към други сортове за направата на плътни, гъсти червени вина. Наситеният му цвят е предимство и при разреждане на виното, тъй като не оказва влияние върху текстурата или външния вид. Освен това дебелата му ципа го предпазва от гниене по време на транспортирането му от лозето до винарната.

В началото на 21-ви век, Аликант Буше е бил 12-тия най-засаждан червен сорт във Франция със значителни насаждения в регионите на Лангедок, Прованс и Коняк. През 1958 г. Аликант Буше покривал 241 680 дка (най-вече в южна Франция). До 2011 г. насажденията се стопяват до 40 000 дка. В повечето други европейски региони и най-вече в Португалия ситуацията е напълно противоположна. Там вината от този сорт са награждавани с престижни награди и много често надминават по точки традиционни местни сортове. Вината от Аликант Буше били популярни през миналия и началото на настоящия век не само заради наситения си, отличаващ го от всички други, цвят, но и заради огромните добиви, които давал. Този факт, в комбинация с лесните си за отглеждане лози, много са помогнали за съживяването разрушеното от набезите на филоксера винопроизводство. В момента е разпространен предимно в Южна Франция. В България е райониран, но заема незначителни площи.

Гроздът е къс, широк, крилат. Зърното е средно едро, валчесто, обагрено синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е дебела, жилава. Зърното е месесто. Месото е сочно, с посредствен тръпчив вкус и силно оцветен сок. Сокът е червен.Гроздето му узрява през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Не е взискателен към почвата, но предпочита свежи и богати почви. За него подхождат наклонените места. Вината са плътни, груби, с тъмночервен цвят, висока екстрактивност и киселинност.

Наситените опушено-сладки нотки на Аликант Буше се съчетават най-добре със също толкова наситени на аромати и вкусове храни, като барбекю, зеленчуци на скара, Терияки и Карне Асада.
Тяло: плътно

Температура на сервиране: 16–20°C

Танини: средновисоки до високи

Киселинност: средна

Плодовост: висока

Алкохол: среден до висок