Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Албийо

  • Албийо



Албийо е бял испански винен сорт грозде, засаждан предимно в региона на Рибера дел Дуеро, Мадрид, Авила и Галисия. Сортът е с неутрални вкусове с леки аромати на парфюм. Индексът на глицерол в него е висок, което допринася за гладката текстура на вината.

Често се смесва с други червени вина от Рибера Дел Дуеро, за да ги допълни с приятните си аромати. Въпреки това, по-скоро се правят сортови вина от Албийо.

Гроздовете са средноголеми, кръгли и златисти на цвят. Лозите са малки и сбити. Този сорт узрява рано, затова в централна Испания беритбата обикновено е в средата на месец август. Повечето места, където има насаждения от сорта, са на около 600 м надморска височина, което осигурява хладни нощи и горещи дни. Това позволява на Албийо да узрее напълно, без да губи от естествената си киселинност, която е от изключителна важност за качеството и потенциала за стареене на крайния продукт.

Все още има площи, засадени със сорта в Сицилия, но през последните години насажденията с Албийо доста са намалели, за сметка на международни сортове, които са станали по-предпочитани за местните винопроизводители. Все още има такива, обаче, които проявяват креативност и експериментират със сорта, създавайки минерални, свежи и елегантни вина.

Синоними на Албийо са: Пардина, Абийа, Бланка дел Паий, Албийо де Торо. Като цяло има общо 5 сорта, в чиито имена се съдържа Албийо. Това са: Албийо Майор, Албийо де Албасете, Албийо Реал, Албийо Кримский и Албийо Реал де Гранада, но единствено Албийо Реал отговаря на същинския Албийо.

Вината с по-леки тела са подходящи в комбинация с летни ястия. Като цяло традиционните испански специалитети си подхождат много добре с тези вина. Освен това леки храни като сандвичи и ястия със сирена и плодове са изделния партньор на вината от Албийо.