Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Албариньо

  • АлбариньоАлбариньо е бял винен сорт грозде, който се отглежда в Северозападна Португалия (1700 ха) и в Галисия, Испания (1100 ха). Ограничени площи има в Австралия и САЩ.

Познат е и с наименованията: Албариня, Алварин Бланко, Алвариня, Азал Бланко, Галего, Галегиньо и др.

Гроздът е малък, крилат, средно плътен. Зърната се със среден размер, заоблени, понякога леко сплеснати, с жълтеникаво зелен цвят, като придобиват розов оттенък, откъм слънчевата страна. кожицата е много дебела и плътна. Месото е с мек и сочен вкус.

От сорта Албариньо се получават висококачествени бели вина, които се отличават със светъл цвят, висока киселинност, алкохолно съдържание 11,5 % – 12,5 % и аромати на цветя, цитруси, кайсия и праскова.

Той е най-известен като ключов сорт грозде в Rias Baixas DO, където прави плътни бели вина с минерални нотки и аромати на праскови и цитруси, които се съчетават перфектно с местните морски дарове.

Albariño вино е висококачествено, светло-бяло грозде, което расте най-вече в Испания и Португалия. Обича се заради високата си киселинност, освежаващите цитрусови аромати, сухия вкус и фината соленост. За любителите на морските дарове, Albariño е фантастичен избор за комбиниране с изящни ястия като севиче, рибни тако, тестени изделия с морски дарове и скариди.

Albariño е вино, което заслужава да се отдели продължително време на ароматите, идващи от чашата. Той има драматична, ароматна интензивност в резултат на по-високите нива на две групи ароматни съединения, наречени терпени и тиоли. Още характерни аромати са на лимони, липи, круши, грейпфрути, орлови нокти, нектарин, а понякога и портокалова кора и пчелен восък, подкрепени от фини миризми на прясно навлажнен гранит и тайландски босилек. При отпиване на вино от този сорт, се усеща неговата средна киселинност, соленост и дълъг финал, който често има фина горчива нотка (почти като кората на грейпфрут).

Albariño е отличен за коктейл / аперитив и освен това действа чудесно заедно с храни със силен интензитет. Може да се сервира студен в чаша за бяло вино, но ако се сгрее малко повече също не е проблем. С повишаването на температурата, виното драстично се променя и започва да притежава по-минерални нотки на пчелен восък и цитрусови аромати, заедно с по-богати нотки на кайсия, круша и ябълка.

Много вина от Albariño отлежават в продължение на 5-7 години, но обикновено се консумират най-добре година или две след бутилиране. Това гарантира, че виното ще запази своята киселинност и смели, плодови аромати.

Албариньо е присъщ за Иберийския полуостров и най-често се среща в „Зелена Испания“ в Галисия, където лозята се любуват на охлаждащия бриз от Атлантическия океан. Отвъд родината си на Иберийския полуостров, Albariño започва да се разпространява в международен план поради високото качество на гроздето и сходството във вкуса с вина като Pinot Gris, Chenin Blanc и сухия Ризлинг. Ще намерите Албариньо също в Калифорния, Аржентина, Нова Зеландия, Бразилия и дори Уругвай.

Районът, в който расте Албариньо в Испания, е много по-хладен и по-дъждовен от останалата част от страната. Известно е, че основният регион на Albariño, Rias Baixas, полите край брега и лозята по-близо до морето имат най-висока соленост (от океанските бриз) и най-висока минералност. Този район има голямо разпространение на дълбоки, пясъчни гранитни почви, за които се смята, че са най-идеалният почвен тип за този сорт.

В по-топлите райони вината от Albariño ароматите са по-зрели (на кайсия, нектарини и манго) и по-ниска киселинност. Докато в по-хладните региони с по-пясъчни почви вината развиват цитрусови нотки на лимон и грейпфрут и са с по-висока киселинност.