Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Пети Сира

  • Пети СираПети Сира, или както е оригиналното му име - Дуриф, е червен винен сорт грозде, предимно отглеждан в САЩ (Калифорния), Австралия, Франция и Израел. Получените от сорта вина са с високи танини и пикантни вкусове. Сортът е харесван и предпочитан, заради необичайно тъмния си и наситен цвят, както и плътните вкусове и аромати на боровинка, шоколад, сливи и черен пипер, които се усещат при отпиване. Въпреки популярността си, Пети Сира е изключително рядък сорт с насаждения по-малко от 10 хил. акра.

Към момента Калифорния и Израел са двете места, където се произвежда най-много вино от Пети Сира в света. Въпреки това, има производители, които осмиват сорта и го представят като не достатъчно развит. Поради тази причина винарите в Калифорния са основали организация „П.С. Обичам те“, с която се цели да се подчертае и възпита, легитимизира и популяризира Пети Сира като един благороден сорт с акцент върху тероара.

За пръв път сортът е открит през 1860 г. от ботаниста Франсоа Дуриф. Историята гласи, че в парника си той установил, че по време на периода на опрашване, сортът Сира се кръстосал с друг (най-вероятно Пелурсан), а полученият нов сорт бил с дребни зърна и наситен цвят, с високи танини и киселинност. Логично, при при наличието на нов, непознат досега сорт, Франсоа решил да му даде име и го кръстил на себе си - Дуриф. След време сортът пристигнал в Калифорния, където винари решили да му дадат по-запомнящо се и впечатляващо име, което да подчертава приликите с познатия им сорт Сира. Така започнали да го наричат Пети Сира.

Други имена, с които се нарича този сорт, са Plant Durif, Plant Fourchu, Pinot de Romans и Pinot de l’Hermitage. Много често е бъркан със Сира, тъй като се съдържа в името, но истината е, че двата сорта нямат нищо общо.


Тяло: плътно

Танини: високи

Температура на сервиране: 18 °C

Киселинност: средна

Плодовост: висока

Алкохолност: висока