Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Тупунгато

  • ТупунгатоТупунгато е най-северният подрайон на долината Уко в Мендоса. Той е разположен в подножието на вулкана Тупунгато, който, на височина от 6570 м (21555 фута), е един от най-високите в Аржентина. Надморската височина на лозята прави светлината, водата и въздуха по-чисти и ясни, и смекчава високите температури, характерни за места с по-ниска географска ширина. Плътните червени вина от Малбек и свежите, елегантни бели вина от Шардоне са се превърнали в отличителна черта на тероара тук.

                Малкият град Тупунгато се намира приблизително на 65 км (40 мили) южно от град Мендоса, по протежение на западното подножие на Андите. Средното лозе е разположено на надморска височина от 4200 фута (1300 м). Излагането на слънчева светлина при тази висока надморска височина е по-интензивно, отколкото в по-ниските райони, но височината също така означава, че нощите са много по-студени, охлаждани от западните ветрове от Андите. Тези температурни амплитуди са характерни за производството на качествено грозде; охлаждането през нощта удължава периода на зреене, позволявайки на гроздето да развие богат характер, същевременно запазвайки киселинността си.

                Тупунгато се намира в дъждовната сянка на Андите, следователно валежите там са значително по-малко. Повечето лозови масиви се напояват с помощта на разтопената вода, идваща от Андите, а винопроизводителите имат възможността да следят количеството вода, което получават лозите през вегетативния сезон. Каменистите, свободно дрениращи се алувиални почви, открити в района, са отлични за лозарството по същата причина: липсата на вода в почвата подлага лозята на напрежение, което води до раждането на малки по размер, но концентрирани по вкус плодове. Получените вина са богати и сложни, с твърди танини и добра структура.

                Комбинацията от климат, почва и надморска височина прави Тупунгато важен подрайон на Мендоса и на територията му се намират много известни винарни.  

Освен Малбек и Шардоне, които са иконите на Тупунгато, там се отглеждат още и Каберне Совиньон и Мерло, които често могат да се намерят в т.нар. Бордо Бленд (Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо и Малбек.