Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Шардоне

  • Шардоне

ШАРДОНЕШардоне е бял винен сорт грозде с произход от Бургундия, Франция, който през годините е получил такава популярност, че в момента се отглежда буквално навсякъде, където се прави вино – от Англия до Нова Зеландия. Разпространен е и в Германия, Швейцария, Италия, Испания, Португалия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Словения, Молдова, Грузия, Англия, Индия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Уругвай, ЮАР и др. В България е райониран, отглежда се основно в Североизточна България, Средногорието, Пловдивско и района на Сунгурларе.

Също го наричат Пино Шардоне, Нуарен блан, Вайсер Клевнер, Морильон, Вайс едлер, Файнар Вайсар Бургундер, Обайне, Беаноа, Гамей Блан, Мелон Блан и други. 

                Като сорт, Шардоне е неутрален, което означава, че сам по себе си не притежава свои собствени вкусове, а придобива характерните такива на почвата, климата, тероара като цяло и специфичните               за бъчвата, в която отлежава, аромати. Освен това притежава и много клонови вариации. В повечето случаи, вкусовият профил на едно Шардоне е резултат от техниките на винопроизводство, използвани за направата му. Затова и често са наричани „Вина на винарите“/“Winemakers’ wine”. В зависимост от региона, могат да се направят различни по стил вина от този сорт – например сухи, минерални вина от Шабли или свежи плодови и дъбови вина от Нов Свят. При по-хладен климат, какъвто е в Шабли, Шампан, някои региони в Гермния и Карнерос в Калифорния, Шардонетата са със средна до лека плътност, отчетлива киселинност и с вкусове на зелена слива, ябълка и круша. В по-топли региони като Австралия и Нова Зеландия вкусовете са по-цитрусови на праскова и диня. А в много горещи климати като централното крайбрежие на Калифорния се усещат аромати на смокиня, банан и манго.

Шардоне е ранен сорт: гроздето узрява в края на август. Има средно силен растеж, висока родовитост и дава средни добиви. Подхожда на по-дълбоки, богати, варовити почви в подножието на хълмовете. Дава високи резултати и в по-хладни райони. Относително устойчив е на студ и суша. Чувствителен е на гниене. Зърната са дребни, сферични, жълтозелени със златист оттенък откъм слънчевата страна, покрити с восъчен налеп и дребни кафеникави точици. Проблемите, с които може да се сблъска един винар при Шардоне, са няколко, но пък за сметка на това не са напоправими. Един от тях е, че при много топъл климат гроздовете губят от своята естествена киселинност, което води до плоски вина без характер. Това може частично да се поправи като се добави киселина или като реколтата се събере по-рано. А липсата на вкусове може да се поправи чрез отлежаване в бъчва или чрез малолактична ферментация. Противоположният проблем е при студен климат, когато зърната напъпят и разцъфнат по-рано от обичайното, което ги прави податливи на измръзване от ранното пролетно замръзване.  

                Като сорт е изключително важен и се е превърнал в основна съставка за направата на пенливи вина по цял свят, включително емблематичните Шампан и Франчакорта в Италия. Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия (Шабли, Кот де Бон и Маконе). От Шардоне се правят шампански виноматериали и висококачествени бели трапезни вина. Най-известните марки шампански вина във Франция са купажни от сортовете Шардоне и Пино ноар.

Шардонето е предпочитан сорт от производителите поради множество причини. На първо място е заради популярността, която продава вина от този сорт по цял свят. Освен това той има относително високи добиви, вирее на почти всякакви климатични условия и от него се правят вина с много високо качество. Друго предимство на Шардоне е, че дори и реколтата да не е била от най-добрите, поради наутралния си характер, вкусовите качества лесно могат да се подобрят чрез отлежаване в бъчва със силни аромати.Популярността на Шардоне достига своя връх в края на 80-те години, след което обаче  бележи крах, благодарение на онези винопроизводители, според които сортът е негативна черта на глобализацията при вината. Независимо от това, той е един от най-широкоразпространените винени сортове грозде с 210 000 хектара по целия свят. На второ място е след сорта Айрен при белите, а на пето място като цяло в света.  

Комбинира се добре с риба и морски деликатеси, ядки, пилешкомесо.

 


Тяло: плътно

Температура на сервиране: 9 – 12  ̊C

 Танини: малко

Киселинност: от средно ниска до средно висока