Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Каберне Совиньон

  • Каберне Совиньон

КАБЕРНЕ СОВИНЬОН


Каберне Совиньон е един от най-широкоразпространените и разпознавани винени сортове в света. Има насаждения от него в почти всяка държава, производител на вино, и  на почти вскякакви климатични условия - от долината Оканаган в Канада до долината Бекаа в Ливан.  Произхожда и придобива международна известност от Бордо, откъдето се пренася в цяла Европа и Новия свят. Разпространен е и в Италия, Испания, Великобритания, Германия, Румъния, България, Чехия, Унгария, Гърция, Кипър, Словения, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, САЩ, Аржентина, Боливия, Перу, Уругвай, Чили, Австралия, Нова Зеландия, Япония, ЮАР и други. През миналия век е считан за най-широкоразпространеният червен премиум сорт, но след това е изместен от Мерло. През 2015 отново възвръща призванието си с общо 341 000 хектара/840 000 акра по целия свят.

В България: Каберне Совиньон е на първо място между сортовете за червени вина и е райониран, като се отглежда основно в Северния, Южния и Югозападния лозаро-винарски райони.

Въпреки успеха си, този винен сорт е сравнително нов. Смята се, че се е получил по случайност при смесване на Каберне Фран и Совиньон Блан през 17-ти век в югозападна Франция. Твърди се, че е постигнал този успех през годините благодарение на лесното си отглеждане, дебелите ципи на гроздовете, жилавите си лози, които раждат по малко грозде и напъпват късно, така избягват скреж, и са устойчиви на болести по лозите. Известността на наименованието и лесното му произнасяне са го направили продаваем, дори когато идва от непознати региони. Популярността на Каберне Совиньон е толкова голяма, че предизвиква възмущение у някои, според които не е справедливо случайносъздаден сорт да превзема региони за сметка на местни сортове.

Вината от Каберне Совиньон имат плътно тяло, високи танини и забележителна киселинност, която допринася и за потенциала им да отлежават дълго време.

Вкусовете, които носи Каберне Совиньон, са на къпини, мента, евкалипт, чедър, черни череши и маслини и колкото повече отлежават, толкова по-отчетливи стават.Синоними на Каберне Совиньон са: Bordeaux, Bordo, Bouchet, Bouschet Sauvignon, Breton, Burdeaos Tinto, Caberne, Cabernet petit, Cabernet piccolo, Carbonet, Carbouet Castet, Dzanati, Epicier noir, Kaberne Sovinjon, Lafet, Lafite, Marchoupet, Menut, Navarre, Petit Bouchet, Petit Bouschet, Petit Cabernet, Petit Vidure, Petite parde, Petite Vidure, Sauvignon, Sauvignon rouge, Sauvignonne, Vaucluse, Veron, Vidure, Vidure petite и др.


Тяло: плътно

Танини: средни

Киселинност: средна

Температура на сервиране: 15-18  ̊C