Скъпи клиенти, сайтът ни стартира на 5/5/2020 след период на тестване, като продължаваме да качваме нашето портфолио. В случай на проблем, извинете ни и молим да се свържете с нас, за да съдействаме!

Франсоа Карийон Кап о Сюд Шардоне / Francois Carillon Cap au Sud Chardonnay

  • SKU: 8109270002
  • Регион: Бургундия
  • Държава: Франция
  • Сорт: 100 % Шардоне
  • Размер на бутилката: 750
  • Процент Алкохол: 13%
  • Реколта: 2021
46.00 BGN 46.0000 BGN InStock

Интересно

Свидетел на тази многовековната история е логото на Domaine François Carillon, в което присъства годината 1611, намерена гравирана върху камък в една от двете изби на сегашното имение. Логото също носи символа на прецизност, съществена добродетел на философията на областта.

ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ: Много класическо бургундско Пулини шардоне. Първоначално ще усетите освежаващи аромати на цитрусови плодове, лайм, ананас, дори зрели костилкови плодове. Кремообразно вино, усеща се заоблено в устата с добра минералност. Средна киселинност, висока концентрация на аромати. Дълъг финал.


ИЗБА: Имението Франсоа Карийон, въпреки че е основано наскоро, може да проследи своето потекло доста назад в годините, чак до 16-ти век, като самият Франсоа е шестнадесето поколение фермери. Винарната е направена от Луи Карийон, който е бащата на Франсоа. Луи вече се е пенсионирал. Франсоа започва да работи с баща си и брат си Жак през 1988 г. Очарован от самото начало от лозята и околната среда, лозето се превръща в основен фокус на Франсоа и остава от първостепенно значение днес. Франсоа и брат му поемат семейния бизнес след пенсионирането на баща им. През 2010 г. те решават приятелски да разделят имотите и така е създадена винарна Франсоа Карийон.


ЛОЗЯ: Лозята днес са повече от 16 хектара, 90% от които са засадени с Шардоне, а останалата част се поделя между Пино Ноар и Алиготе. Винарна Франсоа Карийон произвежда 18 реколти, разпръснати в селата Пулини Монтраше, Шазан Монтраше и Сент Ублин. Сред нашите апелации има 9 премиер кру (2 Сент Ублин, 3 Шазан Монтраше и 4 Пулини Монтраше).


ВИНИФИКАЦИЯ: Тероар: глинесто-варовикови почви. Винификация и отлежаване: гроздето се поставя в дъбови бъчви, където протича алкохолна и ябълчно-млечна ферментация. Отлежаване в бъчви и на утайка, с леко разбъркване в продължение на най-малко 12 месеца, преди да бъде наредено. Следва второ отлежаване за около 6 месеца, за да се хомогенизира реколтата, да се усъвършенства отлежаването и да се обогати.

Подобни продукти